Njemačka ministarka spoljnih poslova

Njemačka ministarka spoljnih poslova Annalena Baerbock poručila je da Evropa treba da bude na oprezu zbog, kako tvrdi, ruskih napora da destabilizuje Zapadni Balkan, u trenutku kad vodi rat u Ukrajini, prenosi RTV.

Baerbock je novinarima u Berlinu izjavila da su "takvi potezi prethodili vojnoj invaziji Rusije na Ukrajini, uprkos tome što Moskva i dalje poriče da je pripremala napad".

"Slična podrška Rusije separatističkim pokretima u Bosni i Hercegovini bi, na primjer, mogla da ugrozi integritet i suverenitet zemalja Zapadnog Balkana", rekla je Bearbok nakon sastanka sa hrvatskim ministrom spoljnih poslova Goranom Grlićem Radmanom, prenosi agencija Asotieted press.

Ona je napomenula da će Evropska unija i njeni partneri učiniti sve da pomognu zemljama sa velikim brojem ukrajinskih izbjeglica, posebno Moldaviji, koja je prihvatila najveći broj izbjeglica.

Njemačka zvaničnica je naglasila i da će Evropska unija i njeni partneri uraditi sve što mogu da pomognu zemljama u koje dolazi veliki broj ukrajinskih izbjeglica, naročito Moldaviji, koja je primila najveći broj izbjeglica po glavni stanovnika.

U tom smislu ona je za danas potvrdila prvi direktan let iz Moldavije za Frankfurt, uz najavu da će ih biti još.

Izvor: RTV/Tanjug