Na današnji dan

Danas se navršava četiri godine od kada je Skupština Kosova odobrila demarkaciju sa Crnom Gorom. Proces odobravanja demarkacije trajao je tri godine i prethodila mu je velika debata, brojni protesti i reakcije građana, političara i međunarodne zajednice, prenosi Klan Kosova.

U popodnevnim satima 21. marta 2018, sa 80 glasova za, 11 protiv i bez uzdržanih, Skupština je odobrila demarkaciju nakon četiri prekida zbog suzavca koji su bacali poslanici Samoopredjeljenja. Toga dana, zbog suzavca većina poslanika ovog pokreta je isključena sa sjednice.

Kosovo i Crna Gora potpisali su sporazum o demarkaciji u Beču u Austriji 2015. Međutim, do ratifikacije u Skupštini Kosovo je prošlo kroz razne nemire.

Opozicija se tada protestima i suzavcem u Skupštini protivila razgraničenju.

Ovaj sporazum je postao jedan od glavnih uslova Kosova za liberalizaciju viznog režima, a poslanici ga nisu izglasali sve do trenutka kada su predsjednik Kosova Hashim Thaçi i njegov crnogorski kolega Filip Vujanović izdali zajedničko saopštenje koje predviđa reviziju i ispravku eventualnih grešaka.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova