Sa delegacijom Bijele kuće

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani poručila je tokom sastanka sa delegacijom Bijele kuće, koju je predvodila Elizabeth Sherwood-Randall, specijalni pomoćnik predsjednika Josepha Bidena, da je Kosovo posvećeno da se pridruži NATO programu Partnerstvo za mir, kao prvom koraku ka punoj integraciji u Sjevernoatlantsku alijansu, prenosi Kosovo press.

Kako je saopšteno poslije jučerašnjeg sastanka, Osmani je tokom razgovora sa delegacijom iz SAD ponovila rješenost Kosova da podrži demokratski svijet "u ovom kritičnom trenutku uvođenjem sankcija Rusiji zbog njihovog ničim izazvanog rata protiv Ukrajine, kao i njegovu spremnost da primi ukrajinske izbjeglice i podrži ukrajinske novinare smještene na Kosovu".

„Ponosni smo na intenziviranje naše saradnje sa SAD. Kosovo je uz vašu podršku transformisano iz uvoznika mira u izvoznika mira. Kao što je predsjednik Biden pomenuo, Kosovo je tokom prošle godine dosljedno demonstriralo liderstvo na međunarodnoj sceni. Danas je Kosovo snažan zagovornik mira i bezbjednosti u regionu i šire, a mi nastavljamo da budemo najproamerička i proevropska zemlja na svijetu. Naš narod je odlučan da dalje jačamo naše političke, vojne i ekonomske odnose“, rekla je Osmani.

Kako se navodi u saopštenju Predsjedništva, delegacija Bijele kuće je ponovila podršku SAD Kosovu i partnerstvu u različitim oblastima, uključujući smeštaj avganistanskih izbjeglica i učešće u zajedničkim međunarodnim mirovnim misijama.

Izvor: Kosovo Online/Kosovapress