Ekonomski stručnjak

Period poskupljenja biće dug i Kosovo mora biti spremno na to, izjavio je Kujtim Dobruna, ekonomski stručnjak koji živi i radi u Beču, prenosi Koha.

Dobruna je u "60 minuta" na KTV rekao da će povećanje cijena nafte i prirodnog gasa dovesti do daljeg povećanja cijena niza proizvoda.

„Rast cijene nafte i prirodnog gasa dovele su i nastaviće da dovode do rasta cijena niza proizvoda zavisnih od transporta i cijene nafte. Danas je cijena nafte dostigla 130 dolara po barelu što je izuzetno visoka vrijednost. Prema tome, imaćemo kontinuirano povećanje inflacije širom svijeta. Moramo da se pripremimo za dug period, svi pokazatelji govore da će period rasta cijena biti dug i da će uticati na ekonomiju Kosova“, rekao je Dobruna.

Dobruna je rekao da bi Vlada Kosova trebalo da razmisli o tome kako da građanima olakša teret rasta cijena.

„Treba razmisliti o tome koji su načini da se građanima olakša teret koji dolazi sa inflacijom, a tu posebno mora da se vidi koje mjere mogu da se preduzmu u vezi sa osnovnom potrošačkom korpom jer poljoprivredni proizvodi postaju sve skuplji i to će oslabiti kupovnu moć građana“, rekao je Dobruna.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore