Dijalog u Briselu

Zamjenik premijera Kosova i glavni pregovarač u dijalogu Kosova i Srbije Besnik Bislimi tvrdi da su dvije strane sve bliže dogovoru o korišćenju struje na sjeveru čime bi svi građani Kosova bili ravnopravni, a takođe i o dogovoru o nestalim licima, prenosi Koha.

Na sjednici Skupštine na kojoj se raspravljalo o pronalaženju konačnog rješenja za energetiku na sjeveru, Bislimi je rekao da je učinjen značajan napredak i da će rješenje biće finalizovano vrlo brzo.

"U okviru dosadašnjih obaveza, napravili smo značajan napredak u pronalaženju konačnog rješenja za energetiku na sjeveru. Ovo pitanje se rješava u okviru dijaloga od 2013. godine, ali do sada nije riješeno. O ovoj temi se razgovaralo sa EU na prošlom sastanku, a naša očekivanja su da će to vrlo brzo biti finalizovano. Time bi se otvorio put za ulazak u pravni sistem svih korisnika električne energije uspostavljanjem principa ravnopravnosti", rekao je Bislimi.

Sa druge strane, portparol Evropske unije Peter Stano kaže da je na posljednjem sastanku glavnih pregovarača razgovarano o pripremi terena za naredni sastanak na visokom nivou dijaloga Kosova i Srbije.

"Specijalni izaslanik EU za dijalog (Miroslav) Lajčak je 22. februara održao sastanke sa dva glavna pregovarača Kosova i Srbije o nizu konkretnih pitanja, kako bi razgovarali o temama koje se odnose na sprovođenje prethodnih sporazuma, kao i o koracima u narednom periodu. Nakon 11 sati intenzivnih pregovora, strane su pristupile pronalaženju zajedničkog jezika o nekoliko pitanja od fundamentalnog značaja za građane Kosova i Srbije, poput aktuelnog za sjever Kosova i rješavanja sudbine nestalih", rekao je Stano za Kosovo press.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore