Stručnjak za balkanska pitanja

Stručnjak za balkanska pitanja Janusz Bugajski rekao je da je ono što se dešava u Ukrajini nova ideja terorizma, ističući da je sada pravo vrijeme da Kosovo postane dio NATO, EU, Savjeta Evrope i svih drugih međunarodnih organizacija, prenosi RTK.

"Ono što se dešava u Ukrajini stavlja Kremlj u istu kategoriju sa nekim drugim terorističkim organizacijama poput Al Kaide, koje se angažuju na mjestima za ubijanje civila, uništavanje imovine poput škola, bolnica", rekao je Bugajski u emisiji "Slika dana" na RTK.

On je naveo da Zapad u ovom slučaju nije učinio dovoljno, jer nije dovoljno naoružao Ukrajince i posljedice se već vide.

"U svakom slučaju, NATO je obezbjedio oružje, ima dobrovoljaca koji se uključuju u ovaj rat, sankcije Rusiji. NATO je to proračunao, razumem nedostatak reakcije na ratištu", kaže Bugajski.

Prema njegovim riječima, mnoge stvari se dešavaju istovremeno unutar Rusije i da će situacija postati zanimljivija u narednim nedjeljama. Međutim, on ne očekuje da će sadašnji angažman Zapada zaustaviti rusku agresiju na Ukrajinu.

"Ne očekujem da će se to desiti u kratkom roku. Putin je ili posvećen invaziji ili uništenju Ukrajine. Bilo bi dobro da se uništi što je moguće više ruske privrede i vojske, kako bi narod Rusije ustao protiv Putinovog režima. Ako se to ne dogodi, mnogi Rusi će neizmerno patiti kao rezultat odmazde protiv ruske ekonomije", rekao je Bugajski.

On je dodao da je trenutna situacija u Ukrajini i opasnost koja preti drugim zemljama dobra prilika da Kosovo prodre u međunarodna tijela, kako bi bilo bezbjednija zemlja.

"Pravi je trenutak za članstvo Kosova u NATO, Evropskoj uniji, Savjetu Evrope, bilo kojoj instituciji koja može da ojača bezbednost Kosova. Turska i Hrvatska su već podržale članstvo Kosova u ovim mehanizmima. Sada je pravo vrijeme da vidimo šta Kosovo čini na povećanju članstva u evroatlantskim institucijama", rekao je Bugajski.