Ekonomski stručnjak

Ekonomista Kujtim Dobruna rekao je da će prve ekonomske implikacij sukoba u Ukrajini biti višestruke i da je zato potrebno da Kosovo hitno poveća rezerve i subvencije poljoprivrednicima za sadnju pšenice i za sve osnovne poljoprivredne proizvode.

On je na Facebooku napisao da je, osim toga, potrebna duboka koordinacija sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom kako bi se osigurale dovoljne rezerve hrane i sirovina, uključujući naftu i njene derivate, za sljedeće dvije godine.

"Rat je došao u Evropu, definitivno moramo da se probudimo iz letargije", naglasio je Dobruna.

On je rekao da je Rusija glavni proizvođač nafte i prirodnog gasa, da je cijena nafte već premašila vrijednost od 105 dolara po barelu, a da je samo prirodni gas poskupeo za 30 odsto i upozorio je da će svaka dalja eskalacija rata uticati na rast tih cijena.

Dobruna kaže da poskupljenje nafte utiče na povećanje troškova transporta, što se odmah odražava i na cijene drugih roba i sirovina.

"Ako ruska agresija ošteti cjevovode ili morske luke u Crnom moru, tada će nastati poteškoće u snabdjevanju, što će dodatno uticati na rast cijena. Rusija je istovremeno veliki izvoznik i nikla, aluminija i paladijuma, dok je zajedno s Bjelorusijom među glavnim izvoznicima kalijumove soli, važnog elementa za proizvodnju vještačkog đubriva. Rusija i Ukrajina zajedno spadaju među najbolje proizvođače pšenice, čija je cijena danas porasla za 20 odsto", kaže Dobruna.

Naveo je da je neposredni rezultat porast inflacije što će, kako je ocjenio, predstavljati dodatni problem za centralne banke, posebno za Evropsku centralnu banku, koja se takođe suočava s dilemom treba li ili ne podići kamatne stope.

Povećanje kamatnih stopa, kako je rekao Dobruna, povećalo bi opterećenje duga za zemlje poput Italije, Grčke i Španije što bi ozbiljno ugrozilo njihovu fiskalnu stabilnost i postojanje evrozone u cjelini.

Izvor: Kosovo Online