Skeptičnost

Predsjednik Sindikata privatnog sektora Jusuf Azemi skeptičan je kada je u pitanju povećanja minmalne zarade koje je najavio premijer Albin Kurti, prenosi Koha.

Minimalna zarada od 130 odnosno 170 eura nije povećana 11 godina, ali Azemi stiče da je sada mogu više nadati povećanju jer je na vlasti stranka ljevice. Ipak, on naglašava da do sada nije uočen nikakav pomak. Poručio je i da će Kosovo biti u teškoj situaciji ukoliko dođe do vizne liberalizacije jer za radnike iz privatnog sektora nema perspektive.

“Nijedna vlada nije uspjela da sprovede mandat do kraja. Od svih premijera, imao sam nadu, a najviše u Kurtija  jer je ponudio najviše u kampanji, ali nažalost nemamo pomaka. Želim da se njihova obećanja ostvare, hoću da Kurti poveća minimalac", rekao je on.

Azemi je naglasio da Kurtijeva vlada nije ništa uradila za radnike u privatnom sektoru, kao i da se Zakon o radu privatnog sektora u 80 odsto slučajeva se ne primjenjuje.

“Čekao sam  da se ostvare mnoga obećanja, a, u skladu sa dosadašnjim iskustvom, nisam uvjeren ni u minimalnu platu. Nismo napravili ni najmanji dijalog  o problemima 200.000 zaposlenih u privatnom sektoru", rekao je Azemi.

Dodaje da će Kosovo biti u teškoj situaciji ukoliko dođe do vizne liberalizacije jer se nije puno ponudilo radnicima u privatnom sektoru.

"Ako za pet, šest mjeseci dođe do vizne liberalizacija šta će se desiti? Kosovo će biti u teškoj situaciji jer ništa nismo uradili za te ljude. Razumijem da im nismo mogli dati luksuz, ali smo im mogli obezbjediti dostojanstvenu zaradu. Bolno je kad radnici kažu da dva mjeseca ne primaju platu, a neki se voze u luksuznim automobilima", navodi ovaj sindikalac.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore