Studija

Nedostatak centara za brigu o djeci na Kosovu uticao je na mali broj žena na tržištu rada, rečeno na okruglom stolu na temu "Centri za brigu o djeci na Kosovu", koji je organizovao Institut Riinvest, prenosi Ekonomia Online.

Institut Riinvest predstavio je dokument u kome navodi da će se povećanjem pristupačnih opcija predškolskih ustanova i investicijama u rano obrazovanje povećati blagostanje i aktivno učešće žena na tržištu rada.

Prema Riinvestu, brojne studije podržavaju teoriju da porodične obaveze doprinose neaktivnosti žena.

Izvršni direktor Instituta Rinvest Alban Hashani rekao je da bi žene trebalo da imaju više prava na predstavljanje.

"Teme kojima smo se bavili bile su Zakon o radu, iako je uprkos namjerama, njime smanjena vjerovatnoća da žene rade. Druga tema su bile žene preduzetnice gdje je danas mali broj žena na Kosovu koje se bave privatnim biznisom", kazao je Hashani.

Ministarka prosvete Arberie Nagavci rekla je da su preporuke Instituta Riinvest već dio planova Ministarstva.

"Mnoge preporuke su dio naših planova. Diskusija na ovakvim forumima je važna i ima uticaj na društvo. Na Kosovu se još uvijek suočavamo sa niskim učešćem u ranom obrazovanju. Rano obrazovanje je prioritet za vlade. Radimo na nacrtu zakona o ranom obrazovanju. Posebna pažnja biće posvećena seoskim sredinama gdje će se subvencionisati djeca koja dolaze iz seoskih sredina", rekla je Nagavci.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online