Odlaze sa Kosova

Predsjednik Sindikata Policije Kosova Imer Zeqiri izjavio je da su, na osnovu još uvijek nepotvrđenih informacija, mnogi policajci podneli zahtjev za radne vize i čekaju da napuste zemlju , prenosi Kosovo press.

On je naglasio da je do sada 1.108 policajaca dobrovoljno napustilo policiju od njenog osnivanja i da će se, po svemu sudeći, taj trend nastaviti, što je, kako navodi zabrinjavajuće.

"Rast broja policajaca koji su podneli ostavke je zabrinjavajući i ima indicija da će se ova pojava nastaviti jer, naravno, imaju prava da traže bolje uslove. Nemam tačnu statistiku, ali iz nepotvrđenih izvora sam saznao  da ima mnogo policajaca koji su podneli zahtjev za vizu a to je velika šteta jer moramo da mislimo na bezbjednost građana“, rekao je Zeqiri.

Zeqiri se osvrnuo na temu nacrta zakona o platama, za koji je rekao da je neprihvatljiv za Sindikat policije jer je trenutna plata policajca 392 eura.

"Za Sindikat Policije Kosova ovaj nacrt zakona je neprihvatljiv od početka jer je vrijednost koeficijenta neodređena, za nas je nepoznata. Tužilac u poređenju sa ovim policajcem prima pet puta veću platu. Prima pet plata policajca, ako ne znate trenutna plata policajca je 392 eura“, rekao je on.

Drugi veliki problem je, kako kaže, nedostatak zdravstvenog osiguranja. Zeqiri je naglasio da ne smemo imati  policajce bez zdravstvenog osiguranja.

Naglasio je da policajci nisu pod politički pod uticajem i da nikada nisu bili pod pritiskom vlade ili bilo koje druge političke partije.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press