Februara 2020. godine, samo nekoliko dana nakon što je Kurti prvi put postao premijer, s ponosom je predstavio odluku kojom je poništio odluku svog prethodnika.

Kurti je na taj način smanji platu sa 2.950 na 1.500 eura.

Ali, ova će mu plata koristiti samo još neko vrijeme. Premijeru Kurtiju će biti povećani prihodi od plata, jer je to predviđeno Zakonom o platama, koji je izradilo Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s drugim državnim resorima.

Gazeta Blic dostavila je isključivo kopiju ovog nacrta zakona, za koji se uskoro očekuje odobrenje Vlade Kosova na čelu s Kurtijem.

Prema ovom nacrtu zakona, premijer Kosova imat će platni koeficijent 19.

Vrijednost koeficijenta još nije navedena u računu, ali će biti 120.

Dakle, ako se pomnoži koeficijent plate - 19, s njegovom novčanom vrijednošću, 120 eura, onda će osnovna plata premijera Kurtija biti 2280 eura, ne uključujući ostale dodatke. Plata će mu porasti za 780 eura.

Istu vrijednost plate očekuje se i za predsjednika Skupštine Kosova i predsjednika Ustavnog suda, dok će predsjednik Kosova ostati veći za koeficijent, odnosno s platom od 2.400 eura.



Nacrt zakona o platama počeo je izazivati brojne reakcije kojima se osporava njegov sadržaj.

Sredinom januara ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveçla najavio je da će Zakon o platama biti procesuiran na usvajanje od strane Vlade u martu ove godine.

Novom nacrtu zakona o platama oštro se protive Ujedinjeni sindikati obrazovanja i Policije Kosova.

Upravo je bivši premijer Haradinaj 2017. udvostručio svoju platu i platu svog kabineta.

Do tada je premijerova plata bila oko 1500 eura, da bi porasla na 2950 eura.

Prema toj odluci plata potpredsjednika Vlade iznosila je 2.500 eura, a ministara 2.000 eura.

Ova odluka izazvala je brojne reakcije, oštro kritizirajući Haradinaja zbog povećanja plate sebi i svojim ministrima.

Za vrijeme njegove vladavine Haradinaj je donio Zakon o platama, koji je kasnije ukinuo Ustavni sud, koji je prema tom zakonu predviđao nivelaciju plata.