Predsjednik Samostalnog sindikata privatnog sektora Jusuf Azemi upozorava da radnici zaposleni kod privatnika, od kojih mnogi rade za 270 eura, ne mogu da izdrže poskupljenje struje i da bi, zbog neplaćenih računa, mnogi od njih mogli da završe u zatvoru, prenosi Klan Kosova.

Poskupljenje struje od 100 odsto biće nedopustivo, posebno za radnike u privatnom sektoru, jer će uticati i na poskupljenje hrane i drugih proizvoda na tržištu. Azemi navodi da bi ovaj sloj građana neće imati dovoljno novca za račune, da će neki završiti u zatvori, a mnogi će biti prinuđeni da se ilegalno priključe na električnu mrežu.

"Nažalost, ovi radnici će imati dva izbora pred sobom. Prvi je, da isključe struju jer nemaju mogućnost da plate račune sa zaradom koja iznosi 270 eura, a druga mogućnost je da ih sudovi pošalju u zatvor jer neće moći da plate struju. Ne postoji treća opcija", rekao je Azemi.

On je dalje istakao da država često utiče na neprimjerene postupke građana i upozorio je da siromašni sloj građana ne može da se greje na drva, već moraju da se griju na struju.

Poslanik Demokratske partije Kosova Mergim Lushtaku dodao je da će građani osjetiti veliki gubitak će sa ovim povećanjem električne energije. On je upozorio na poskupljenje prehrambenih ili drugih proizvoda na tržištu. Opozicija okrivljuje šefa Vlade, jer se, kako kažu, premijer Albin Kurti ponaša bahato zbog broja poslanika u Skupštini.

"Premijer Kurti i Pokret Samoopredjeljenje su za to da struja poskupi, i to je najveći politički gubitak osjetiće upravo Kurti jer se sada vidi šta je sve pričao samo da bi preuzeo mjesto premijera. U finansijskom pogledu najveći gubotak osjetiće građani Kosova", kazao je Azemi.

Poslanik Lushtaku je dalje rekao da su pokušali da daju detaljne informacije građanima Kosova kako bi uvideli kako se Kurtijeva Vlada nepravedno ponaša podižući cijene, što je, prema njegovim riječima, loše upravljanje.

"Vjerujem da, uprkos globalnoj krizi, sa boljim rukovodstvom KEK ne bi došlo do ovoga. Za nas je najvažnije da građanini samostalno izađu na proteste, a mi ćemo im svakako biti podrška jer znamo da je ova vlast bahata“, rekao je Lushtaku.

Izvor: Klan Kosova/Kosovoonline