Sekretar Udruženja ugostitelja Kosova

Sekretar Udruženja ugostitelja Kosova Arian Vrainca traži od vlade Kosova oslobađanje ugostitelja od antikovid mjera ili finansijsku pomoć, navodeći da se oko 2.000 preduzeća na Kosovu smatra malim i da je oko 10.000 radnika izgubilo posao zbog pandemije, prenosi Ekonomija onlajn.

"Ovo je samo povratak na ranije mjere. Do 23 časa ugostiteljtski objekti rade mjesecima. Vlada je ignorisala preporuke SZO. Ne kažemo da se ukinu sve mjere, ali kažemo da mjere za treba da vode računa o tome da ljudi koji ulaze na teritoriju Kosova budu kontrolisani, a ne da zatvore čitavu ekonomiju. Većina preduzeća je otpustila radnike, imala je problema sa iznajmljivanjem i došlo je do velike štete. Potrebna je finansijska podrška vlade. Bez posla je ostalo 10.000 radnika", rekao je Vrainca i dodao da ukoliko Vlada ponovo donese odluku o novim mjerama, radnicima preti opasnost da ostanu bez posla.

Kako je rekao, sada nema rizika od zaražavanja niti pojačane mjere jer je većina stanovništva vakcinisana.

"Vjerujem da više nije potrebno da se obustavi rad ugostitelja ili da se lokali zatvaraju ranije kao što je bilo do sad. Skratili smo radno vreme i nismo izgubili nijednog radnika, ali ako se ovako nastavi to će se promjeniti", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online