Predsjednik Ljekarske komore

Od oko 4.800 ljekara na Kosovu, samo 20 je specijalizovano za medicinu rada, dok specijalizacije za tu granu medicine nisu otvarane više od dvije decenije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsjednik Ljekarske komore Kosova Pleurat Sejdiu kaže da su četiri ljekara medicine rada već otišla u penziju, a da je većina ostalih pred penzionisanjem.

Kako je naveo, Kosovo je među rijetkima u svijetu koje nema spisak profesionalnih bolesti, a od ljekara medicine rada nema pozvanijih da se bave tom granom medicine, koja se fokusira na održavanje zdravlja radnika, uključujući prevenciju i liječenje bolesti i povreda.

Prema podacima Inspektorata rada na Kosovu, u 2021. godini devet građana je poginulo na radu, 40 je zadobilo teške, a 139 lakše povrede. U periodu od 2016. do 2020. godine, 74 građanina su umrla na radu, dok je 530 povređeno.

Nacionalni centar za medicinu rada, čije je sjedište u Đakovici, trenutno radi samo sa jednim ljekarom, koji u martu odlazi u penziju, kaže direktor Luan Nagavci.

Za 20 godina samo pet specijalizacija za ljekare medicine rada


Ministarstvo zdravlja Kosova saopštava da je na posljednjem konkursu specijalizacija, 2020-2021. godine, dodjeljeno pet mjesta za specijalizaciju iz medicine rada koja traje četiri godine.

"Specijalisti su u martu 2021. godine započeli program specijalističkog obrazovanja. Naravno, bilo bi dodjeljeno više mjesta, ali je interesovanje ljekara bilo za toliko mjesta", kaže se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Izvor: RSE/Kosovoonline