Nije radio EKG aparat

Pedesetšestogodišnji muškarac iz sela Dobraja u opštini Lipljan preminuo u subotu ujutru na putu ka Univerzitetskom kliničkom centru Kosova, jer mu u Hitnoj pomoći u Lipljanu nisu pružene medicinske usluge zbog nedostatka opreme, izvestila da je Koha.

Izvori Kohe kažu da su rođaci pacijenta tražili da se 56-godišnjaku uradi EKG, kada je dežurni ljekar u Centru za porodičnu medicinu pokazao da ovaj aparat ne radi. U međuvremenu, pacijent je hitno prevezen u Univerzitetsko klinički centar da bi na putu preminuo. Na video snimku koji je Koha objavila, vidi se kako ljekar drugim pacijentima govori da ovaj uređaj ne radi.

"Ni ovdje ne radi. Nisam ja ni direktor ni šef, oni su dužni da donesu novi EKG“, čuje se od ljekara.

U međuvremenu, izvor Kohe pokazao je kako Centar za porodičnu medicinu i Hitna pomoć nisu liječili pacijenta koji je preminuo u subotu ujutro.

"Imao sam drugu intervenciju, ali kada je došao pacijent koji je imao infarkt, EKG nije radio i doktor je objasnio svim pacijentima koji su došli da ne mogu da dobiju ovu uslugu. U međuvremenu, pacijent koji je preminuo na putu za UKCK, bio je pri svijesti i zatražio je uslugu. U međuvremenu sam morao da odem u UKCK radi drugog posla i tamo smo shvatili da je pacijent iz Lipljana usput preminuo", rekao je ovaj izvor poznat redakciji.

Nakon ovog događaja, Centar za porodičnu medicinu i Hitnu pomoć u Lipljanu posjetili su predstavnici Pokreta Samoopredeljenje u Lipljanu. Alban Salihu, poslanik iz ove stranke kazao je da je ovo ozbiljan događaj.

"Čim smo obavješteni da je u Centru porodične medicine u Lipljanu preminula osoba od srčanog udara, koja je čekala više od sat vremena a da joj nije ponuđena pomoć ili liječenje, jer nije bilo ljekara, a oprema nije radila, čak ni hitno, došli smo. Prikupljamo informacije o slučaju i obavjestićemo vas o detaljima“, rekao je Salihu.

On je zatražio od organa Tužilaštva da se pozabave ovim slučajem. U međuvremenu, Koha je kontaktirala i direktora zdravstva u opštini Lipljan, Shkelzena Hajdinija, ali on nije dao informacije o događaju.

"Nije mi poznat ovaj slučaj. Kada dobijemo informaciju, obavhestićemo vas šta se dogodilo“, kratko je rekao.

Kasnije je rekao da "nije tačno da je pacijent čekao sat vremena".

"Pacijent je primljen, urađen je EKG, odveden je u UKCK, pacijent je živ dopremljen i tamo je preminuo. Hitna pomoć je bila u hitnom slučaju u Gadimlju i u trenutku kada su dobili informaciju došla je i otpratila pacijenta u Prištinu“, rekao je Hajdini.

Upitan o video snimku koji je dostavila KOHA, a na kojem se vidi dežurni ljekar kako kaže da EKG ne radi, on je rekao da mu je informacije dao načelnik Hitne pomoći“.

U međuvremenu, Koha je pokušala da dobije odgovor od direktora Centra za porodičnu medicinu u Lipljanu, Agima Krasniqija, ali se on nije javljao na telefon.