Ambasadorka Francuske na Kosovu

Ambasadorka Francuske na Kosovu Marie-Christine Butel kaže da je neophodno da Priština i Beograd implementiraju potpisane sporazume i da se nastave razgovori u Briselu kako bi se postigao sveobuhvatan, konačni i pravno obavezujući sporazum, navodeći da Francuska, zajedno sa nekim drugim državama članicama EU, smatra da u ovoj fazi još nisu u potpunosti ispunjeni svi potrebni uslovi za viznu liberalizaciju sa Kosovom, prenosi Telegrafi.

Na pitanje kako ocjenjuje dijalog Beograda i Prištine i kakav je stav Francuske za postizanje konačnog sporazuma, ambasadorka je navela da dijalog i nastavak pregovora u Briselu uz posredovanje Evropske unije nemaju alternativu i da je normalizacija odnosa Kosova i Srbije pitanje bezbjednosti i ekonomskog prosperiteta Srbije i Kosova, regiona i Evrope u cjelini.

"Francuska u potpunosti podržava Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika kojeg je Evropska unija imenovala da podrži proces. Pored toga, da bi ojačala svoju posvećenost dijalogu, sa Njemačkom je preduzela inicijativu da organizuje samit između lidera država i vlada Francuske, Njemačke, Kosova i Srbije, prvo u Berlinu 2019. godine, a zatim u Parizu", rekla je Butel.

Na pitanje da li će Francuska, koja je bila skeptična po pitanju liberalizacije viznog režima za Kosovo, taj pristup promjeniti tokom francuskog predsjedavanja EU, Butel je navela da je Evropska komisija 2018. ocjenila da su svi kriterijumi ispunjeni i preporučila Evropskom parlamentu i Savjetu Evropske unije da Kosovu odobre viznu liberalizaciju. Ona je, međutim, naglasila da vizna liberalizacija svakako zavisi od tehničkih kriterijuma, ali da je konačan proces donošenja odluka političke prirode.

"Iako je na Evropskoj komisiji da obezbjedi usklađenost sa tehničkim kriterijumima, konačna odluka doneta kvalifikovanom većinom je isključiva odgovornost Savjeta EU. Dakle, on će odlučiti", kaže Butel.

Prema njenim riječima, bilo je pozitivnih pomaka sa kosovske strane, kao što je usvajanje paketa zakona u skupštini u novembru 2018. godine koji imaju za cilj jačanje vladavine prava.

"Međutim, ovi zakoni još nisu proizveli opipljive i trajne efekte. Zato je važno da se nastavi sprovođenje reformi od strane cijelog državnog aparata Kosova i da se usvojeni zakoni u potpunosti sprovode. Iz tog razloga Francuska, zajedno sa nekim drugim državama članicama, smatra da u ovoj fazi još nisu u potpunosti ispunjeni svi potrebni uslovi. Zbog toga ostajemo veoma pažljivi na dešavanja u vezi sa vladavinom prava, kao i borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala na Kosovu", napomenula je Butel.

Dodala je da se takođe aktivno radi na jačanju odnosa ministarstava unutrašnjih poslova Francuske i Kosova.

"To je prošle godine rezultiralo dolaskom nekoliko delegacija u Prištinu i nekoliko posjeta Parizu ministra i zamjenika ministra unutrašnjih poslova. Već je planirano nekoliko akcija saradnje za 2022. godinu", navela je francuska ambasadorka.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi