Sproveden u stanicu

Policija Kosova uhapsila je snimatelja novinske agencije "Ekonomia online" Albiona Selitajaj dok je izvještavao o policijskoj akciji u prostorijama kompanije "AgroKosova Holding", prenosi Ekonomia online.

Selitaj je uhapšen dok je uživo pratio događaj vezane za intervenciju policije koja je, kako je navedeno,  pokušala da preuzme upravljanje kancelarijama "AgroKosova Holding" u Suvoj Reci.

Policija je naredila da svi napuste objekar, zamolila je i novinare da izađu, ali je snimatelj zamolio policiju da ne vrši pritisak na njega jer će on sam izaći. Ipak, kako se navodi, pripadnici policije nisu želeli da ga čekaju, već su ga nasilno uhvatili i izvukli napolje.

Uz stavljene lisice na ruke, kamerman je sproveden u policijsku stanicu.

Reagovalo je i Udruženje novinara Kosova koje je najoštrije osudilo "neprofesionalno ponašanje pripadnika policije" zahtjevajući hitno oslobađanje snimatelja.

"Očekujemo od policije da, umjesto opstrukcije, obezbjedi uslove da medijski radnici izvještavaju o ovakvim događajima", navedeno je u saopštenju.

Takođe, predsjednik Privredne komore Kosova Berat Rukiqi rekao je da intervencija policije, u privatnom preduzeću, mnogo govori o klimi stranih investicija na Kosovu.

On je rekao da preduzeća i investitori treba da imaju priliku da zaštite ulaganje i imovinu.

"Proizvoljne intervencije policije, bez iscrpljivanja svih ustavnih i zakonskih mehanizama, neprihvatljive su i mogu poslužiti kao krajnje negativan presedan za budućnost. Ove akcije moraju prestati“, poručio je Rukiqi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online