Jasne poruke

Politički analitičar Arton Demhasaj kaže da od predstojeće posjete specijalnih izaslanika SAD i EU, Gabriela Escobara i Miroslava Lajčaka Kosovu očekuje veći pritisak na Prištinu za osnivanje Zajednice srpskih opština, prenosi Kosovo press.

"Poruke će biti jasne, oni će vidjeti šta je politički cilj na Kosovu za ove poruke. Poslije se očekuju izbori u Srbiji, koji će biti održani početkom aprila, a čim se stvore nove institucije u Srbiji, vrlo je vjerovatno da će vrlo brzo biti održani sastanci sa očekivanjima da se sporazum približava. Poruke će možda biti date u pisanoj formi premijeru Kurtiju, koji se hitno mora vratiti za sto za dijalog sa namerom da se vrlo brzo postigne konačni sporazum između Kosova i Srbije, koji bi se završio obostranim priznavanjem. Vjerovatno će pritisci gospodina Lajčaka i Eskobara biti vezani za pitanje osnivanja Asocijacije i onda zaključiti sporazum koji bi se završio obostranim priznavanjem", kaže Demhasaj.

Profesor međunarodnih odnosa Dritero Arifi rekao je da očekuje da će Lajčak i Escobar imati jedinstvene zahtjeve što se tiče kosovske strane i da će oni isti nastojati da se ubrza dijalog o određenim temama.

"Vjerujem da će gospodin Lajčak i gospodin Escobar imati jedinstvene zahteve što se tiče kosovske strane. SAD pokušavaju na neki način da reformatiraju dijalog, ubrzavajući ga određenim temama. Možda da im daju okvir sa rokovima, jer ne može se deset godina ići u dijalog i pričati o istim temama. Vjerujem da će se zahtjevi odnositi i na zahtjev sekretara Blinkena, u vezi sa sporazumom o energetici na sjeveru Kosova, za nestale tokom rata i normalno za sve sudske odluke koje moraju da sprovode kosovske institucije", kaže Arifi.

Arifi kaže da neće biti velike dinamike dijaloga pred izbore u Srbiji.

"Mislim da to ne može da ubrza (dinamiku dijaloga) bar prije aprila. Čak i ako dođe do sastanka, to može biti dovoljno da smiri stranke. Na način da prenese sliku da su strane naišle na razumijevanje. To će više biti sastanak da se pokaže mir između dva naroda. Vjerujem da će najviše vrućih susreta biti poslije izbora u Srbiji", dodao je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Kosovapress