Ne i socijalno ugrožene građane

Vlada Kosova odlučila je da dodeli 75 miliona eura subvencija građanima i privredi kako bi ih zaštitila od povećanja tarifa za struju, a kako se navodi, subvencije Vlade će dobiti privreda i građani, piše Reporteri.

Predviđeno je povećanje cijene struje od devet odsto za domaćinstva koja troše do 600 kilovata, kao i za devet odsto za preduzeća bez obzira na potrošnju.

Međutim, ovo povećanje biće subvencionisano od strane države.

Profesor ekonomije Mustafa Kadriaj ističe da ovu odluku Vlade treba ocjeniti pozitivno, kao i da će ova subvancija najviše pomoći privrednicima.

"Odluku Vlade o ovoj podršci treba pozitivno oceniti, ali moramo biti jasni da će ova odluka više pomoći privredi, jer privreda potencijalno troši više i može da dostigne ovu kvotu. Dok to neće uticati na domaćinstva zbog činjenice da sva domaćinstva ne troše 600 kilovata struje, dok preduzeća, većina, da, zbog činjenice da pored proizvodnje u ovoj zimskoj sezoni radite i za grijanje“, rekao je Kadriaj.

On je takođe naglasio da premijer zemlje Albin Kurti krši svoje obećanje da će podržati socijalne kategorije.

“Dakle, potencijalno će biti podržana preduzeća sa velikim proizvodnim kapacitetom i poslovnom aktivnošću. Ovdje je vrijedno napomenuti da obećanje podrške socijalnim kategorijama i uopšte građanima krši lično premijer", poručuje Kadriaj.

Navodi se i da 600 kilovata troši najviše 31 odsto domačinstava, tačnije 69 odsto potrošača ne pređe ovaj prag ni u jednom mjesecu tokom godine. Čak 79 odsto potrošača ne prelazi ovaj nivo potrošnje tokom ljetnjih mjeseci.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri