70. godišnjica Alauddin medrese

Premijer Albin Kurti učestvovao je na manifestaciji Islamske zajednice Kosova (IZK) posvećenoj 70. godišnjici osnivanja Visoke medrese "Alauddin“ u Prištini, prenosi Reporteri.

Kurti je u svom govoru rekao da je medresa “Alauddin” mjesto “političke i nacionalne skupštine otpora i slobode”.

"Muftiju Naima Trnavu poznajem više od četvrt vijeka, iz vremena kada je Alauddinska medresa bila mjesto okupljanja političkog i narodnog sabora otpora i slobode. Danas, kada obilježavamo 70. godišnjicu, jubilej Allaudin medrese, muftija Naim Tërnava i ja smo malo stariji, mnogo manje od godina koje su prošle od tada“, rekao je on.

Kurti je naglasio da su se i on i muftija “zalagali za opšte dobro”.

“Ali bez sumnje, niko od nas nije promijenio svoj stav. Za opšte dobro, našeg društva i naše nacije. Takođe, nije promijenio ni karakter dobrote prema ljudima kojima moramo da služimo bez rezerve i bez štednje“, rekao je Kurti.

On je u dijelu svog govora citirao i Allahov poslanika Muhammeda, ističući da bi Albanci svakoga dana trebalo da čuvaju islam među sobom.

"Kao većinski muslimanski narod, Albanci iz dana u dan čuvaju islam među sobom čak i tokom ovih posljednjih decenija, kada je zbog globalnog rata protiv terorizma biti musliman kao držati mačku u ruci, baš kao što je Allahov poslanik islama, Muhammed“, rekao je premijer.