Stručnjak za bezbjednost

Stručnjak za bezbjednost Besa Kabashi-Ramaj navodi da bi Vlada Kosova postupila nepromišljeno ukoliko dozvoli da Danska, zbog prenatrpanosti svojih zatvora, iznajmi zatvorske ćelije na Kosovu.

Zatvorski sistem koji je u državnom vlasništvu, prema njenim riječima, ne sme se tretirati kao privatna kompanija za iznajmljivanje, uprkos tome što će Kosovo dobiti izvesna finansijska sredstva za tu uslugu.

“Vlada Republike Kosovo ne može sebi priuštiti da se ponaša nepromišljeno, samo zato što se nalazi u očajničkoj ekonomskoj krizi, dijelom zbog sopstvenog nepromišljenog odlučivanja i nedostatka strateške vizije, planiranja ili programa upravljanja. Očuvanje nacionalne bezbjednosti Republike Kosovo nije samo odgovornost koja dolazi sa političkim mandatom, to je patriotska dužnost bilo koga u vladi. Pokušaj da se iznajme ćelije državnih zatvora za samo nekoliko miliona eura, dok se kaže NE strateškim planovima SAD za gasovod je nelogičan i nepromišljen”, izjavila je Kabashi-Ramaj za Kosovo onlajn.

Kosovo i Danska načelno su postigli dogovor da 300 zatvorskih ćelija Kazneno-popravnog centra u Gnjilanu bude izdato toj državi, a Kosovo će dobiti finansijsku kompenzaciju od 210 miliona eura za korišćenje tih ćelija.

Kabashi-Ramaj ukazuje da Vlada Kosova mora pažljivo analizirati odluku o iznajmljivanju državnog zatvora, imajući u vidu da ovu instituciju ne karakteriše funkcionalan sistem rada.

“Pogotovo u vremenu kada je našoj zemlji potreban jasan put ka jačanju sopstvenih institucija i obezbeđivanju da naše državne institucije rade dostojanstven posao u zadovoljavanju potreba naših građana, za početak. A kamoli, znajući da je naš zatvorski sistem već imao ozbiljan problem sa "radikalizacijom u zatvoru“ i da do sada nije uspio da stvori pristojan program deradikalizacije zatvora ili nacionalni program reintegracije nakon zatvaranja”, rekla je Kabashi-Ramaj.

Ona smatra da je za izdržavanje kazne odgovorna država u kojoj je zločin počinjen.

“Stoga, izdržavanje nečije kazne treba da sprovode službenici države u kojoj su zločini počinjeni, a ne druge zemlje, bez obzira na efikasnost ili isplativost”, zaključuje Kabashi-Ramaj.

Izvor: Kosovo Online