Degradacija

Koordinatorka za odbranu i nacionalnu bezbjednost iz PDK Besa Kabashi-Ramaj kritikovala je Vladu Kosova zbog njenog pristupa na sjeveru, ističući da je situacija nazadovala u smislu integracija institucija koje su tamo postojale, prenosi Teve 1.

"Situacija na sjeveru nije dobra, i ne može da se poboljša sve dok postoji nazadovanje u pogledu integracija institucija koje su tamo postojale", rekla je Kabashi-Ramaj.

Ističe da je fokus PDK bio da se stvori situacija sa uzajamnim priznavanjem Kosova i Srbije.

"U okviru našeg partnerstva i odnosa sa SAD, sa članicama EU i Natom, cilj nam je bio da stvorimo okruženje u kojem će pojam uzajamnog priznavanja da se smatra normalnim, i na kraju i da se desi. To više ne postoji ni na stolu“, rekla je Kabashi-Ramaj.

Prema njenim riječima, vlada premijera Albina Kurtija je za tri godine vladavine dala Srbiji pretjerano samopouzdanje.

"Došlo je do degradacije situacije na sjeveru. Srbija se sada osjeća dovoljno samopouzdano da pomisli da je moguće da se zabarikadira na granici i tvrdi da postoji mogućnost povratka na Kosovo. Prije to nije bio slučaj, a razlog je bio taj što su diplomatski odnosi Kosova bili veoma jaki, odnosi Kosova sa Sjedinjenim Američkim Državama, sa kosovskim saveznicima, bili su toliko jaki da su zasenili svaki pokušaj i snizili samopouzdanje Srbije. Tri godine lošeg rada ove vlade dale su Srbiji to samopouzdanje“, dodala je ona.

Kabashi-Ramaj je ocjenila da Kosovo sada ima problema čak i sa članstvom u Natou.

"Kosovo sada ima mnogo problema. Članstvo u Natou nikada nije predstavljalo problem, jer je Kosovo imalo veoma stabilnu putanju ka članstvu. U tom pogledu ko vam najviše može pomoći da ubjedite nove zemlje da priznaju Kosovo - naravno samo međunarodni partneri. Najmoćnije lobiranje vrši se preko partnera", naglasila je ona.

Izvor: Kosovo Online/Teve1