Ministarka spoljnih poslova

Ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz pozvala je američkog predsjednika Josepha Bidena i njegove evropske saveznike da učine više kako bi sprečili da Zapadni Balkan ponovo sklizne u etnički sukob, optužujući ih za gubitak kredibiliteta i autoriteta u regionu, prenosi Klan Kosova.

Gërvalla-Schwarz je u intervjuu za američki „Newsweek“ rekla da Rusija i njeni regionalni saveznici – posebno u Srbiji i Bosni i Hercegovini – iskorišćavaju nevoljnost Evropske unije i podstiču iste etničke podjele koje su gurnule Balkan u brutalno nasilje 1990-ih.

Ona je sugerisala da takva promena otvara vrata većem ruskom i kineskom uticaju u srcu evropskog kontinenta.

„U velikoj mjeri ignorišući rastuće opasnosti, EU je izgubila – i gubi iz dana u dan – svoj kredibilitet i autoritet na Balkanu. S jedne strane imaju ono što nazivaju metodologijom EU za otvaranje ili neotvaranje pregovora o članstvu sa balkanskim zemljama. Ali, s druge strane, EU nije dovoljno ozbiljna u sprečavanju sukoba i izgubila je značajan autoritet striktno izbegavajući da se bavi agresivnim uznemiravanjem Balkana“, dodala je Gërvalla-Schwarz.

Prema njenim riječima „Srbija je očigledno ta koja se sve agresivnije ponaša prema najmanje tri susjeda: Kosovu, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini“.

Ona je optužila predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da „namjerno podiže tenzije“.

„Bidenova ekspertiza o balkanskim pitanjima mogla bi biti od vitalnog značaja za ublažavanje regionalnih tenzija. Sjedinjene Američke Države su za Kosovo njena garancija, njena sigurnost života. Znamo da Kosovo ima pravog prijatelja od povjerenja u Bijeloj kući, koji poznaje Kosovo od 1990-ih i koji nam je pružao veliku podršku na našem teškom putu ka slobodi i nezavisnosti“, rekla je ona.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova