Nizak nivo odnosa

Član Demokratske partije Kosova Bernard Nikaj kaže da nikada do sada nije bilo javnog sukoba između predstavnika Kosova i EU, kao što se to dogodilo na zajedničkoj konferenciji za medije premijera Albina Kurtija i visokog predstavnika EU Josepha Borella, prekjuče u Briselu, prenosi Gazeta express.

Nikaj je istakao da je neslaganje Kurtija sa Borellom isto što i neslaganje sa Evropskom unijom.

"Pojava nesuglasica na konferenciji za novinare, u početku pokazuje nizak nivo odnosa između EU i Kosova, ali i pokazuje aroganciju druge strane koja je spremna da te nesuglasice iznese izvan nivoa partnerstva saradnje. Ako se sjećate, u drugom ili trećem vijeću Savjeta za stabilizaciju nije održana konferencija za novinare samo da se ne bi otkrile duboke nesuglasice koje su postojale unutra, tada između premijera (Ramusha) Haradinaja i visoke predstavnice Mogherini", rekao je Nikaj.

Nikaj je dodao da to pokazuje aroganciju Vlade Kosova u odnosu prema Evropskoj uniji.

"Imajte na umu da gospodin Borell nije pojedinac. On je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, koga je imenovalo 27 zemalja članica EU. Neslaganje sa Borellom je neslaganje sa EU, a ne neslaganja sa pojedincem", objasnio je Nikaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express