Lider LDK

Lider Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku smatra da je inicijativa „Otvoreni Balkan“ politički, a ne ekonomski projekat i da je njena suština da „Srbija porazi Kosovo“, ali i da ukoliko Srbija prizna granice Kosova, da onda nema problema da i Kosovo postane dio „Otvorenog Balkana“, prenosi Lajmi.

Na konstataciju novinara u emisiji "Opinion" na TV Klan, da bi Srbija, učešćem Kosova u „Otvorenom Balkanu“ možda de fakto, ali ne de jure, priznala njegove granice, Abdixhiku je rekao da Kosovo i svaki politički akter na Kosovu nema primjedaba na Berlinski proces koji je, kako kaže, manje-više sličan.

On je istakao da razumije motive Albanije i da ona ne mora da snosi teret srpsko-kosovskih problema.

„Sve balkanske zemlje su male zemlje za ekonomske tokove. Bez ujedinjenja svih balkanskih zemalja niko neće opstati u dimenzijama o kojima sanjamo. Luksemburg ne opstaje bez ekonomske saradnje sa drugim zemljama. Vjerujem da Kosovo ima ogroman potencijal za saradnju sa Albancima prije svega zato što ima isti jezik, istu kulturu, istu istoriju, što znači da postoje mogućnosti za jedinstvenije tržište i to se mora posmatrati dalje, kroz regionalna tržišta i konačno u EU“, rekao je Abdixhiku.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net