Apel na štednju

Kosovska kompanija za distribuciju električne energije (KEDS) svakodnevno apeluje na štednju električne energije, zbog cijene energenata koje uvozi, i upozorava da bi nakon aprila račun za struju mogao da bude veći za oko 30 odsto, prenosi Koha.

Istraživač iz Instituta za razvojnu politiku Dardan Abazi ocjenio je da će se poskupljenje, ukoliko do njega dođe, najviše odraziti na siromašne, zbog čega je predložio vraćanje blok-tarifa.

"Još je rano govoriti o poskupljenju. Treba vidjeti da li će se povećanje uvoza nastaviti i narednih mjeseci, kada se završi zimska sezona. Ali ako dođe do povećanja, to će naravno uticati na najsiromašnije slojeve stanovništva, koji neće moći da priušte još jedno povećanje cijene struje", rekao je Abazi.

Prema njegovim riječima, treba insistirati da se struja tretira kao pravo, ali i kao luksuz.

"U slučajevima kada trošimo više, treba platiti skuplju cijenu, a u slučajevima kada se ne potroši više od određene sume koja je neophodna za život porodice, platiti jeftinije", rekao je Abazi.

Dodao je da je sprovedeno istraživanje čija je preporuka vraćanje blok tarifa, šti bi pokrilo povećanje cijena energenata koji se uvoze, ali ne bi povećalo cijenu potrošačima koji nemaju mogućnost da plaćaju.

Blok-tarife su bile na snazi do 2017. godine, i tada su bile različite cijene struje za domaćinstva koja troše više od 600 kilovata mjesečno, u odnosu naona koja troše manje od 600 kilovata. Najniža cijena je bila za potrošaće koji troše ispod 300 kilovata mjesečno.

Kako je dodao Abazi, Institut za razvojnu politiku se protivio uklanjanju blok-tarifa.

"Ukidanje sezonskih i blok tarifa je ogromna promjena koja utiče na džepove potrošača, ali i njihovo ponašanje prema potrošnji električne energije. Shodno tome, ovakva promjena mora biti praćena širom diskusijom i jasnijom analizom troškova. Ukidanje sezonskih tarifa u vrijeme kada ulazimo u nisku letnju sezonu šteti i domaćinstvima i poslovnim potrošačima", govorila je u analiza koju je Institut objavio u martu 2017. godine.

Regulatorna kancelarija za energiju, prema Institutu, nije bila dovoljno poštena da kaže da će siromašne kategorije društva biti najviše oštećene od promjene tarifa.

Poskupljenje struje, prema riječima predsjednika Privredne komore Kosova Berata Rukiqija je neizbježno.

"U razmatranju tarifa za narednu godinu, povećanje električne energije je vjerovatno neizbježno i to obično stvara uticaj, posebno na proizvođače koji će imati povećanje troškova proizvodnje i posljedično će biti još manje konkurentni", rekao je Rukiqi.

Rukiqi ističe da pored poziva na štednju efikasnost nije lako ostvariva i naglašava da će padom temperature potražnja za povećanjem uvoza biti veća, zbog čega zabrinjava činjenica da je uvozna cijena porasla pet puta.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore