Roba je jeftinija

Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari istakla je da su primjenom Zakona o antidampinškim mjerama pokrenute istrage za uvoz robe iz Srbije, koja prema procjenama ima veoma nisku cijenu, prenosi Koha.

Po njenom mišljenju postoji osjetljivost na lokalnom tržištu zbog velikog uvoza mnogih proizvoda.

U intervjuu u emisiji "60 minuta" na KTV Hajdari je navela da je ovim zakonom pokrenuta istraga uvoza građevinskih blokova i živinskog koncentrata, i da su se s obzirom na diskriminaciju domaćih proizvođača odlučili na nove mjere.

"Svaku odluku doneli smo na zahtjev Udruženja lokalnih proizvođača. To udruženje je zahtjevalo da se ispitaju cijene proizvoda iz Srbije. Imamo komisiju za ocjenjivanje koja periodično ocjenjuje tržište i za sada nemamo povećanje tržišnih cijena. Zakon o mjerama zaštite od uvoza favorizuje tržište Kosova i po tom zakonu, nažalost, ništa nije preduzeto. Blizu 29 odsto uvoza činio je uvoz keksa iz Srbije“, rekla je ona i dodala da kada je poništila odluku o blokovima uvezenim iz Srbije, da je bila ispolitizovana i optužena da favorizuje srpske proizvode.

Kada je riječ o zastavama, Hajdari je istakla da će biti pojačan inspekcijski nadzor. Po njenom mišljenju, tržišnu inspekciju svakako treba ojačati, kao i onu za AHV.

Dodala je i to da će ubuduće u kabinetu premijera postojati inspektor za koordinaciju.

"U Zakonu o inspekciji će doći plan koji donosi poštovanje tržišta na osnovu ovih inspekcija. Sadašnji inspektori nisu dovoljni, ali je rad intenziviran povećanjem broja inspektora", kazala je Hajdari.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha ditore