Popuštanje

Predsjednik Hotelijersko-turističke komore Hysen Sogojeva kaže da nema razloga da privreda poštuje antikovid mjere, kada ih nisu poštovale ni političke stranke na nedavnim lokalnim izborima i zatražio njihovo popuštanje, prenosi Ekonomija onlajn.

"Izborna kampanja je učinila svoje, kada oni sami nisu poštovali mjere, onda nemamo razloga da ih poštujemo ni mi, pa ih molimo da se pozabave ovim pitanjem i popuste mjere", rekao je Sogojeva.

Naveo je da je danas održana radna skupština na kojoj je učestvovalo više od 120 delegata i da će svoje zahteve proslediti institucijama.

Predsjednik Alijanse za biznis Kosova Agim Shahini kaže da jedino Kosovo na čitavom Balkanu ima policijski čas za koji smatra da je nepotreban, da daje lošu sliku Kosova i da ne štiti od pandemije, a da su takve političke odluke štetne po ekonomiju.

Naveo je da u vrjeme policijskog časa od ponoći do pet ujutro nema kretanja i nema opasnosti da se neko zarazi.

"Broj zaraženih je minimalan i nema umrlih, a to je znak da treba razmišljati o popuštanju mjera", rekao je Shahini i naveo da treba omogućiti poslovanje u skladu sa priručnikom o zaštiti javnog zdravlja.

Naveo je da pod sadašnjim mjerama strada privreda i da su razni privredni subjekti ograničeni u svom poslovanju, posebno hoteli i restorani.

"Vlada se ne ponaša u skladu sa realnom situacijom već u skladu sa političkim odlukama štetnim po ekonomiju zemlje", rekao je Shahini.

Arian Vranica iz Udruženja ugostitelja Kosova rekao je da će ugostitelji održati protest ispred Vlade Kosova, ukoliko se ne ukinu postojeće mjere.

Vranica kaže i da nije bilo nikakvih ekonomskih mjera podrške za noćne klubove i prostore za organizovanje vjenčanja.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online