Ekstremna cijena i rastuća potražnja

Kompanija za distribuciju električne energije (KEDS) saopštila je da je poskupljenje energenata u svijetu izazavalo i ogromno povećanje troškova za uvoz struje, prenosi Koha.

Kako piše taj medij, procjenjuje se da i kompaniju i građane očekuju astronomski troškovi sa daljim porastom uvoza i potrošnje.

Navodi se da su KEDS i Kosovsko preduzeće za snabdjevanje elektricnom energijom (KESCO) tokom oktobra ove godine, i pored lijepog vremena, uvezli 9,15 miliona eura električne energije, što je enormno povećanje u odnosu na 1,5 miliona eura koliko je bilo u istom periodu prošle godine.

Ovo povećanje, prema KEDS, podstaknuto je ekstremnim cijenama i rastućom potražnjom.

"KEDS i KESCO su tokom oktobra kupovali struju po prosječnoj cijeni od 242 eura po megavat satu, što je povećanje od skoro pet puta u odnosu na oktobar 2020. godine, kada se struja uvozila po prosječnoj cijeni od 49 eura po megavat satu. Potrošnja je povećana za 18 odsto u odnosu na isti period prošle godine", navodi se u saopštenju.

Zbog povećanja potrošnje, kako saopštavaju, KEDS i KESCO su bili prinuđeni da uvezu 37.753 megavat sata električne energije tokom oktobra, a trend povećanja potrošnje nastavljen je i tokom novembra, kao i kupovine po visokim cijenama, čak i iznad oktobarskih.

U KEDS kažu da se sa padom temperatura očekuje dalje povećanje potrošnje, a samim tim i potreba za dodatnim uvozom, jer je domaća proizvodnja ograničena.

Procjenjuje se da su u takvim uslovima astronomski i neprihvatljivi troškovine ne samo za KEDS i KESCO, već i za sve građane Kosova.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha ditore