Politički analitičar Alen Meta izjavio je za Kosovo onlajn da se, bez obzira na rezultate lokalnih izbora, ne može očekivati nestabilnost na centralnom nivou vlasti.

Uprkos činjenici da je vladajući Pokret Samoopredjeljenje (VV) zabilježio lošije rezultate na lokalu u odnosu na parlamentarne izbore koji su održani početkom ove godine, Meta napominje da su u poređenju sa prošlim lokalnim izborima ostvarili značajan rast podrške birača.

"Za pravilnu analizu moramo uporediti lokalne izbore 2017. sa izborima 2021. godine, što na osnovu statistike pokazuje da se Pokret Samoopredjeljenje sa trećeg mjesta 2017. godine popeo na prvo mjesto 2021. godine, uz rast od oko 30 odsto i na osnovu ovih podataka ne vidim to kao totalno loš rezultat", rekao je Meta.

On ukazuje da je najneizvesnije ko će biti na čelu opštine Priština.

Ne isključuje mogućnost da se ponovi ranija praksa, odnosno da opozicione političke partije podrže opozicionog kandidata, u ovom slučaju Perparima Ramu iz Demokratskog saveza Kosova.


Alen Meta/Facebook

"U većini slučajeva kojima smo do sada bili svjedoci na lokalnim izborima, vidjeli smo da su političke partije koje inače ne ulaze u drugi krug, bliže kandidatima za gradonačelnike koji su na drugom mjestu. Prištinu je 2013. godine u drugom krugu osvojio aktuelni gradonačelnik Shpend Ahmeti, plasiravši se na drugo mjesto u prvom krugu. To znači da je sada velika šansa da se uz podršku Demokratske partije Kosova, ali i Alijanse za budućnost Kosova, koje imaju visok procenat u Skupštini opštine Priština, preokrene rezultat", ističe Meta.

Drugi krug lokalnih izbora na Kosovu će se održati 14. novembra. Meta smatra da će odlučujuću ulogu na izborni rezultat imati debate, na kojima će kandidati predstaviti svoje programe upravljanja.

Istovremeno, Meta odbacuje mogućnost održavanja novih parlamentarnih izbora, ukoliko Pokret Samoopredjeljenje ne dobije ključnu opštinu - Prištinu.

Vlada Kosova bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da ima dobru kordinaciju sa predstavnicima lokalnih vlasti, bez obzira kojoj političkoj partiji pripadaju.

"Generalno, ne vidim nikakvu nestabilnost na centralnom nivou, čak ni u slučaju gubitka pozicije gradonačelnika Prištine Pokreta Samoopredjeljenje, gospodina Arbena Vitije. Možda bi ovo više mogao da bude signal odgovornosti koju Pokret Samoopredjeljenje treba da preuzme. Bez sumnje koji god kandidat pobjedi, veoma je važna pomoć i podrška vlade u projektima", zaključuje Meta.

Izvor: Kosovo Online