Stigle analize iz Njemačke

Od sedamdeset poslatih pozitivnih uzoraka na Kosovu, poslanih na sekvencioniranje kroz ECDC projekt u Eurofin laboratoriji, u Njemačkoj, sekvenciranje je obavljeno u 59 slučajeva, od čega je u 12 slučajeva (20,33%) otkrivena Delta Plus varijanta i u 47 slučajeva otkrivena je Delta varijanta (79,66%). Ovaj soj mnogo brže širi i lakše prenosi...

Ministarstvo zdravlja obavještava da je Nacionalni institut za javno zdravstvo Kosova primio rezultate za uzorke poslane u petoj pošiljci na sekvencioniranje kroz ECDC projekt u Eurofin Genomics laboratoriji, Njemačka.

Od 70 uzoraka, poslanih prije nekoliko dana na sekvencioniranje kroz ECDC projekt u laboratoriji Eurofin, Njemačka, sekvenciranje je obavljeno u 59 slučajeva, od čega je u 12 slučajeva (20,33%) otkrivena Delta Plus varijanta (AY.4-like) i u 47 slučajeva otkrivena je Delta varijanta (79,66%),

NIJZK planira u ponedjeljak, 15.11.2021., poslati i druge pozitivne uzorke sa SARS-CoV-2 prikupljene tokom posljednje dvije sedmice, kroz isti projekt, kako bi virološki pratili varijante SARS-CoV-2 u opticaju na Kosovu.

Situacija s COVID-19 na Kosovu, prema analizi epidemiološke situacije s COVID-19, predstavlja smanjenje broja oboljelih za 19,11% u odnosu na posljednje dvije sedmice. Također trend smrtnih slučajeva koje su prijavili iz Bolničke službe i bolnica koje liječe pacijente s COVID-19 se smanjuje.

Timovi Bolničke službe kontinuirano istražuju i prate sve moguće izvore kako bi spriječili daljnje širenje slučajeva, rano otkrivanje slučajeva i moguće implikacije na ljudsko zdravlje za novu varijantu Delta PLUS.

Budući da je na Kosovu otkriveno 12 slučajeva varijante SARS CoV-2 Delta Plus AY.4-like (20,33%), iako je Delta varijanta i dalje dominantna (79,66%), postoji rizik od brzog širenja nove Delta Plus varijante.

S obzirom na još uvijek veliki broj aktivnih osoba koje bi mogle prenijeti zarazu i nepoznanicu za brzo širenje COVID-19, Ministarstvo zdravstva poziva sve na provedbu nedavnih odluka Vlade i praćenje kontinuiranih mjera uz pojačanu kontrolus s dinamikom Inspektorata i Policije Kosova kako bi uticala na smanjenje epidemiološke krivulje i smanjenje broja smrtnih slučajeva.

Također se pozivaju građani koji još nisu cijepljeni da to učine što prije kako bi se zaštitili od svake varijante SARS-COV-2 i kako bi što prije stekli imunitet cjepivom Covid-19 cijepljenjem u potpunosti.