Nema

Novinar Valon Syla smatra da ne treba da čudi to što Kosovo nije pozvano na Samit demokratije jer je je Albin Kurti uvijek bio protiv projekata koje je Amerika sponzorisala na Kosovu, prenosi Gazeta express.

"Gdje je bio Kurti u vrijeme Rambujea? Bilo je protiv Rambujea. Gdje je bio Kurti u vrijeme procesa nezavisnosti? Nigdje ga nije bilo. Kakav je bio njegov stav o posljednjem sporazumu u Vašingtonu, o priznanju od strane Izraela", upitao je Syla gostujući u emisiji "Rubikon".

Smatra da Kurti ipak nema "dovoljno moći" da vodi antiameričku politiku, ali da je imaju Amerikanci  da vode politiku protiv Samoopredjeljenja i bilo koje stranke koja slično postupa.

"Da li su Samoopredjeljenje i Kurti protiv američke politike? Smatram da Kurti nema ni snage ni hrabrosti da vodi otvoreno takvu politiku, ali mislim da postoji mnogo naznaka ideologije ekstremne ljevice koja ne odgovara Amerikancima, a to se ogleda u tome što su Kurti i njegova stranka bili protiv mnogih američkih projekata na Kosovu, počevši od sastanaka u Rambujeu pa sve do nedavne situacije sa uvođenjem američkog gasa. Kurti je bio protivan brojnim američkim inicijativama i projektima", zaključio je Syla.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express