Za razliku od EU

Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva na Kosovu pozdravila je početak rada na ustavnim promjenama u vezi sa procesom provera u pravosudnom sistemu, prenosi Reporteri.

Nakon juče održanog prvog sastanka radne grupe za izradu i finalizaciju zakona o procesu provjere, Britanska ambasada je istakla da podržava takav proces i da će nastaviti da budu partner Vlade Kosova.

"Podržavali smo inicijativu od početka i nastavićemo da budemo partner Vladi kako budu napredovali", navodi se u saopštenju britanske ambasade.

Za razliku od Britanaca, Evropska unija je bila skeptična prema ovom procesu.

U izvještaju EU o Kosovu objavljenom prije nekoliko dana navodi se da "nova vlada razmatra nekoliko opcija za 'proces provjere' i da je, prema izvještaju, preduzimanje ponovne procijene svih tužilaca i sudija zabrinjavajuće".

Premijer Albin Kurti je juče na prvom sastanku radne grupe za izradu i finalizaciju zakonodavstva o procesu provjere u pravosudnom sistemu rekao da je "jedan od stubova funkcionalne države vladavina prava i efikasno pravosuđe“.

Kurti je naglasio potrebu za poštenim i efikasnim sudijama i tužiocima sa integritetom.

S druge strane, ministarka pravde Albulena Haxhiju je rekla da je to ključ pravosudnog sistema u kome će svi građani imati jednak pristup.