Lokalni izbori

Izborni panel za žalbe i predstavke primio je šest pritužbi političkih subjekata nakon što je Centralna izborna komisija objavila rezultate lokalnih izbora koji su održani 17. oktobra, prenosi Reporteri.

Rok za prijem žalbi na rezultate izbora za gradonačelnike istekao je u juče u 10 sati, a političke stranke su za to imale rok od 24 sata od objavljivanja rezultata.

Šef Sekretarijata Izbornog panela za žalbe i predstavke Mul Desku je precizirao da su do sada uložene četiri žalbe na rezultate izbora za gradonačelnika koje je objavio CIK.

Na konačne rezultate izbora, kako je naveo Desku, žalbe su uložili kandidati PDK za gradonačelnika Štimlja i Uroševca.

Žalbu su, kaže, uložili i predlagači kandidata za gradonačelnika Podujeva, koji tvrde da postoje sumnje da su glasovi zloupotrebljeni na skoro svakom biračkom mjestu u toj opštini i traže ponovno brojanje glasova na svim biračkim mjestima.

Kandidat Nezavisne liste za gradonačelnika Skenderaja Bekim Jashari u žalbi tvrdi da je bilo nepravilnosti na dan izbora.

Desku je naveo da je prigovor podneo kandidat GI Srpska Narodna Sloga za predsjednika opštine Klokot Strahinja Spasić, koji traži da se ispita regularnost glasanja na dan izbora i tvrdi da je bilo zloupotreba i prevare tokom, prije i poslije glasanja, pritiska na birače i kupovine glasova.

Desku je dodao i da je LDK podneo tužbu protiv Pokreta Samoopredjeljenje, jer tvrdi da kandidat Samopredjeljenja u Prištini vodi kampanju da se glasa za njega.

Centralna izborna komisija objavila je u četvrtak konačne rezultate lokalnih izbora koji su održani 17. oktobra.

U 17 opština izabrani su gradonačelnici, dok će u 21 opštini biti održan drugi krug izbora 14. novembra.

Na osnovu rezultata koje je objavila CIK, drugi krug izbora za gradonačelnike biće održan u Đakovici, Glogovcu, Gnjilanu, Dragašu, Istoku, Kačaniku, Klini, Kosovu Polju, Kamenici, Obiliću, Orahovcu, Podujevu, Prištini, Prizrenu, Štimlju , Vitini, Vučitrnu, Mališevu, Juniku, Mamušu i Klokotu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri