Na zahtjev Glavnog tužioca

Na zahtjev Glavnog tužioca Kosova Aleksandera Lumezija, koji je upućen tužiocu u Peći Agimu Kurmehaju pokrenut je disciplinski postupak protiv Lirie Morine, koja je zastupala tužilaštvo u sličaju silovanja petnaestogodišnje djevojčice u Đakovici, prenosi Gazeta express.

„Osnovno tužilaštvo u Peći, obavještava javno mnjenje u vezi sa krivičnim predmetom, za krivično djelo ’silovanje’, da je glavni tužilac tog tužilaštva Agim Kurmehaj, nakon analize svih spisa predmeta, u skladu sa Zakonom o disciplinskoj odgovornosti sudija i tužilaca, po službenoj dužnosti, pokrenuo disciplinski postupak protiv tužioca, koji je zastupao taj  predmet“, navodi se u saopštenju Pećkog tužilaštva.

Tužilac Lirie Morina se složila sa kaznom koju je izrekao sudija Osnovnog suda u Peći, Florie Zatriqi, od samo osam mjeseci i osam dana silovatelju maloljetnice.

Kritične noći, januara 2012. godine maloljetnicu su silovali osuđen 21-godišnjak i dva maloljetnika.

Presudom Okružnog suda u Peći (sada Osnovni sud u Peći) u koji je Gazeta express imala uvid optuženi K.P. osuđen je na godinu dana zatvora, a dvojica maloljetnika na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Apelacioni sud je 2014. godine usvojio žalbu branioca okrivljenog P.K. i F.H., i poništio presudu Okružnog suda u Peći i predmet je vraćen sudu.

Osnovni sud u Peći, Odjeljenje za maloljetnike, proglasio je krivim P.K., sada starog 31 godinu (u vrijeme izvršenja krivičnog djela 21 godinu) za silovanje. Osuđen je na osam mjeseci i osam dana zatvora, računajući vrijeme provedeno u pritvoru.

P.K. je bio u pritvoru od 29.02.2012. godine do 06.11.2012. godine, maloljetnik F.H. od 29.02.2012. do 30.03.2012. godine, maloljetnik A.I., je zadržan u pritvoru od 29.02.2012. godine, navodi se u presudi bez trajanja njegovog pritvora.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express