Ima još posla...

Stručnjak za evropske integracije Besnik Vasolli ocjenio je da je u Izvještaju Evropske komisije o napretku Kosova na putu evropskih integracija, objektivno procjenjena situacija.

Uprkos tome što je Vlada Kosova pokazala posvećenost u pogledu reformi i što je napravljen umjereni napredak, Vasolli konstatuje da institucije Kosova imaju još puno posla na svom evropskom putu.

"U Izvještaju Evropske komisije, procenjeno je realno stanje na Kosovu, uključujući dostignuća i izazove zemlje. Izvještaj naglašava napredak, iako se procjenjuje da je napredak ograničen i da je potrebno više rada i posvećenosti za sprovođenje reformi”, rekao je Vasolli za Kosovo onlajn.

Naglasio je da je potrebna veća posvećenost Vlade Kosova na ispunjavanju ključnih političkih kriterijuma, odnosno neophodnost napretka u dijalogu sa Srbijom.

"Što se tiče normalizacije odnosa sa Srbijom i olakšanog dijaloga EU, u izvještaju se navodi da se 'Kosovo mora konstruktivno angažovati i uložiti dalje značajne napore u sprovođenju svih prošlih sporazuma i doprineti postizanju pravno obavezujućeg i sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Srbijom'. Isto se traži i od Srbije, pa je sa ove tačke gledišta jasno da dvije zemlje moraju da postignu dogovor, da bi postale punopravne članice EU", navodi Vasolli.

Vasolli, takođe ukazuje da su najozbiljnije primjedbe date na ključne oblasti za nastavak evropskih integracija: borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. On predlaže da Vlada Kosova raščlani izvještaj na konkretne akcije koje bi trebalo sprovesti u buduće, a koje će u narednom izvještajnom periodu doneti pozitivnije ocjene Evropske komisije.  

"U izvještaju se ističe situacija na sjeveru zemlje, koja se ocjenjuje kao izazovna, posebno u pogledu korupcije, organizovanog kriminala i uslova za slobodu izražavanja. U izvještaju se naglašava potreba da se pojača borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i navodi da je Kosovo u ranoj fazi priprema za borbu protiv korupcije. Skoro slično, procjenjuje se ograničen napredak, uključujući istragu i krivično gonjenje ciljanih slučajeva na visokom nivou", naglašava Vasolli.

Istovremeno ističe da je u sprovođenju reformi neophodna saradnja zemalja Zapadnog Balkana.

"Vlade regiona moraju da sarađuju, da osiguraju regionalni prosperitet i distanciraju se od nasilja ili bilo kojih drugih radnji koje bi mogle destabilizovati zemlje ili cijeli region”, zaključuje Vasolli.

Izvor: Kosovo Online