Član predsjedništva VV

Pokret Samoopredjeljenje (VV) poručuje da neće osnivati Zajednicu srpskih opština, uprkos međunarodnim zahtevima i pritiscima, prenosi Kosovo press.

Kažu da im dijalog sa Srbijom oko konačnog sporazuma nije hitan, dok procjenjuju da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Član Predsjedništva Pokreta Samoopredjeljenja Artan Abrashi kaže da neće biti Zajednice srpskih opština na Kosovu sve dok je Pokret Samoopredjeljenje na vlasti.

“Pokret Samoopredjeljenje ima jasan stav u vezi sa zajednicom srpskih opština. Ova tačka sporazuma koja je sklopljena u prošlosti je u problemu sa Ustavom Kosova. Smatramo da je taj prijedlog za osnivanje ovog entiteta štetan za unutrašnje funkcionisanje Republike Kosova, krši bitne elemente naše države. Pokret Samoopredjeljenje već je formirao politički stav prema ovom prijedlogu, a to je da neće postojati Zajednica srpskih opština na Kosovu, sve dok je Pokret Samoopredjeljenje na vlasti", rekao je Abrashi.

Pokret Samoopredjeljenje upozorava da će se reciprocitet prema Srbiji primeniti i u drugim oblastima, osim registarskih oznaka vozila.

Navode da će reciprocitet biti glavni pristup u odnosima Kosova prema Srbiji i da će sve tarifne i političke barijere istom mjerom uzvratiti Srbiji.

Abrashi navodi da će prvo napraviti ravnotežu postignutih sporazuma u Briselu, a zatim će sve barijere i prepreke koje Srbija pravi Kosovu, isto koristiti i Kosovo.

"Reciprocitet će biti glavni pristup kako će se Kosovo odnositi prema Srbiji. Moramo prvo napraviti balans do sada postignutih sporazuma u Briselu, vidjećemo koji se sporazumi sprovode, koje su barijere i prepreke koje Srbija ima prema Kosovu, bile one tarifne ili političke barijere. Kosovo će zatim istom mjerom uzvratiti Srbiji. U slučajevima kada vidimo da postoji promena pristupa, to će se odraziti i sa naše strane. Reciprocitet je jedini i pravi pristup sa kojim ćemo se suočiti sa Srbijom", kaže Abrashi, poslanik iz stranke premijera Albina Kurtija.

Smatra da je sporazum sa Srbijom o registarskim tablicama vozila povoljan, a da Kosovo prvi put ima dostojanstvenu zastupljenost u procesu dijaloga.

"Sporazum je naravno povoljan. Kosovo po prvi put ima mnogo dostojanstveniju zastupljenost u ovim procesima. Radi se o dogovoru koji je učvrstio našu poziciju prema Srbiji, jer ne možemo reći da smo do sada imali tako nešto. Svi ustupci koji su napravljeni u prošlosti bili su na štetu Kosova. Vjerujem da smo već dobili međunarodnu podršku, ovdje vrijedi pomenuti američku podršku", kaže Abrashi.

Naveo je da Kurtijeva vlada neće žuriti u dijalog sa Srbijom, dok predsjednik Srbije stalno govori da neće priznati nezavisnost Kosova.

“Moramo biti realni, posebno nakon stalnih javnih izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji uvijek vodi računa o razjašnjavanju stava Srbije prema Kosovu, kada kaže da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. To je za nas problematično i pitanje je o čemu razgovarati sa Srbijom. Nećemo žuriti, pogledaćemo koja pitanja možemo da riješimo, ali konačni cilj Kosova u ovom procesu je priznanje”, rekao je Abrashi.

Izvor: Kosovo Online/Kosovapress