Ekonomski stručnjak

Ekonomista Safet Gërxhalliu smatra da projekat američkog gasovoda na Kosovu nije zatvoreno pitanje i da Kosovo nema komfor da odbije tako nešto, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njegovim riječima, ovakav projekat koji finansira MCC, Kosovo jača odnose sa SAD i dobija strateškog saveznika.

„Koliko razumijem izjavu ministarke ekonomije Artana Rizvanolli, ne vidim da je ovaj projekat završen na Kosovu, jer Kosovo nema pogodnosti i luksuza da odbaci takav projekat. Takav projekat se mora analizirati u nekoliko dimenzija. Neosporavan je u strateškom, ekonomskom aspektu i od posebnog je značaja u integrativnom aspektu, a shvaćen je i u ekološkom, društvenom aspektu i jačanju strateškog partnerstva. To je projekat za koji su Amerikanci uradili analizu i izvodljivost. Na prvom mjestu, kroz ovaj projekat, jača se partnerstvo sa SAD, koje su važan saveznik Kosova, a na drugom mjestu, smanjuje se emisija CO2”, navodi Gërxhalliu.

On je za Klan Kosova naglasio da ovaj projekat nudi koristi za cio region, napominjući i činjenicu da je Grčka, koja ne priznaje Kosovo, takođe dio ovog projekta.

„Iznad svega, stvara se energetski zid koji ima drugu vrijednost gdje je po prvi put Grčka dio takve pozicije. Sama činjenica da Kosovo nije priznato od Grčke, ali Grčka prihvata da Kosovo bude u ovom energetskom zidu, vjerujem, daje mu dodatnu vrijednost“, zaključuje Gërxhalliu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online