Priznaje Rezoluciju 1244

Predsjednik Socijaldemokratske partije Dardan Molliqaj kaže da je premijer Albin Kurti poražen, jer se odrekao suvereniteta Kosova i prihvatio Srbiju kao akcionara na Kosovu jer sa njom razgovara o, kako kaže, unutrašnjim pitanjima, a prihvatio je i legitimitet Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

Molliqaj je tako reagovao na Facebooku na jučerašnju izjavu potpredsjednika vlade Kosova Besnika Bislimija da je sporazum o registarskim tablicama sa Beogradom blizu. Naveo je da je Kurtijeva vlada "dala legitimitet paralelnim strukturama na sjeveru Kosova" i potvrdila odricanje Kosova od svog suvereniteta zbog, kako navodi, omogućavanja korišćenja KM registarskih tablica na sjeveru, koje će biti, kaže, konfiskovane samo ako pređu na jug.

Molliqaj kaže da na taj način Kurtijeva vlada tretira sjever kao poseban prostor na kome nema suverenitet. Povodom navoda Bislimija da će se Rosu povući sa prelaza i da će ih zamjeniti Kfor, Molliqaj kaže da to znači predaju suvereniteta Kforu.

“Pravna osnova Kfora na Kosovu je Rezolucija 1244, koja Kosovo vidi kao dio Srbije. Predaja suvereniteta Kforu znači da Kurtijeva vlada priznaje legitimitet Rezolucije 1244”, napisao je Molliqaj.

Naveo je i da je Kurti tako oduzeo policiji Kosova pravo da ostane na sjeveru.

Izvor: Kosovo Online