Lider PDK

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi smatra da je uvođenje reciprociteta Srbiji po pitanju registarskih tablica legitimno i neophodno, prenosi Lajmi.

"Iz perspektive PDK, odluka je bila legitimna i neophodna, nismo bili potpuno sigurni da li je izabran dobar trenutak za njeno sprovođenje, jer nije bilo transparentnosti tokom donošenja odluke. Bez obzira nazo, ipak je odluka poštena, legitimna i ustavna i kao takva se mora sprovesti“, rekao je Krasniqi.

Prema njegovim riječima, postupke Srbije na sjeveru i tendencije eskalacije situacije trebalo bi shvatiti ozbiljno.

"Postupci Srbije nisu samo simbolični i moraju se shvatiti ozbiljno. Naš cilj je prvenstveno bio fizička sigurnost i dobrobit policajaca i drugih državnih službenika, koji su na sjeveru kako bi osigurali sprovođenje mjera reciprociteta", rekao je Krasniqi.

Lider PDK zatražio je potpunu koordinaciju s međunarodnom zajednicom.

"Razlog zašto smo zatražili potpunu koordinaciju s međunarodnim partnerima je činjenica da nije postojala prethodna koordinacija. Očigledno je da nije pretgodnog dogovora sa našim partnerima jer smo u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima zemalja Kvinte", zaključio je Krasniqi.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net