Psolanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Ardian Kastrati optužio je Srbiju i Rusiju da su intenzivno radile na tome da Kosovo i Albanija zategnu odnose do granice neprijateljstva, prenosi Klan Kosova.

Kastrati je naveo da uprkos nekoliko političkih tenzija koje su postojale između političkih zvaničnika Kosova i Albanije u vreme Ibrahima Rugove, Hashima Thaçija, Ramusha Haradinaja, pristup Kosova Albaniji nikada nije bio više neprijateljski nego u vrijeme vlade Albina Кurtija, koji je organizovao i proteste protiv vlade u Tirani.

"Rusija i Srbija intenzivno rade na potkopavanju američkih strateških interesa na Balkanu davanjem pristupa samo ruskom gasovodu i odbijajući na bilo koji način američki tečni gas iz pravca Grčke. Kurtijeva vlada je jedina u regionu koja nije zatražila od SAD da se uključi u američki projekat tečnog prirodnog gasa (to se može učiniti kroz Vašingtonski sporazum kojem se Kurti protivi). Do sada su Bugarska, Sjeverna Makedonija i Hrvatska preduzele konkretne korake za ovaj projekat, od koga će u budućnosti imati velike ekonomske koristi", rekao je Kastrati.

On je dodao da su ruska i srpska država sa "izmišljenim dosijeima doprinele da lideri OVK završe u zatvoru".

"Srbija i Rusija su sistematski radile na tretiranju OVK kao zločinačkog poduhvata, zahtevajući otvaranje takozvanih "arhiva OVK", koje su Kurti i Bislimi prihvatili na sastanku sa Lajčakom i Vučićem prije nekoliko mjeseci", rekao je poslanik PDK.

Kastrati je naveo da se ovim koracima ugrožava "suština države Kosovo i da će biti ugroženi procesi u Hagu i da ako se ovo nastavi, neće biti isključena neka vrsta afganistanskog scenarija".

Kastrati je rekao i da su 1999. godine Rusija i Srbija bile protiv Sporazuma iz Rambujea, dok je na Кosovu protiv njega bio aktuelni premijer Kurti. On je naveo da su se Rusija i Srbija usprotivile Ahtisaarijevom planu, na osnovu koga je, prema njegovom mišljenju, Kosovo proglasilo nezavisnost, dok je na Kosovu protiv ovog plana bio Kurti.

Izvor: Klan Kosova/KosovoOnline