Restorani za vakcinisane

Ministar zdravlja Arben Vitia izjavio je danas da neće biti ublažavanja antikovid mjera, uprkos tome, Udruženje kosovskih opština, Udruženje ugostitelja i Komora za ugostiteljstvo i turizam Kosova zatražiće ublažavanje mjera, piše Gazeta Express.

Izvršni direktor AKO Sazan Ibrahimi je rekao da će prisustvovati današnjem sastanku Odbora za borbu protiv kovida.

"Smatramo da treba da postoje objekti za vakcinisane i da imaju pristup unutar restorana, a da ugostitelji preuzmu na sebe odgovornost o provjeri dokaza o vakcinaciji, te da bi takvi objekti trebali da budu relevantni za policiju, i da bi takve olakšice uticale na lokalni ekonomski razvoj“, rekao je Ibrahimi.

Dodao je da će na sastanku pokrenuti i pitanje zamjene trudnica, nastavnika i obrazovnog osoblja koje ima hronične bolesti i da će se za napraviti rezervni spisak za njihovu zamjenu, kako bi nastavni proces počeo u školama 13. septembra.

Ibrahimi je rekao da će AKO nakon sastanka Odbora za borbu protiv kovid-19 zatražiti da se ministar Vitia sastane sa gradonačelnicima.

Komora za ugostiteljstvo i turizam Kosova traži da hotelska i ugostiteljska preduzeća rade do 23 časa.

"Od početka Komora je bila protiv policijskog časa, pa nije razumno nastaviti sa tim. Zahtjevamo da se što je moguće više kontroliše poslovanje, te da se od građana strogo zahtjeva da dokažu da su vakcinisani ili negativni test“, rekao je Kollokoqi.

Komora je zatražila od ministra Vitie da se konsultuje prije donošenja odluke o nastavku trenutnih antikovid mjera.

"Prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji, ne očekuje se da će doći do ublažavanja mera, o čemu će se odlučiti na sastanku  Odborom i nakon sastanka sa stručnjacima iz ove oblasti i preporukama NIJZK“, rekao je Vitia.

Nove mjere su stupile na snagu 30. avgusta i važe do 13. septembra.