Fotokopirnica

Na Kosovu se sve češće govori o falsifikovanim PCR testovima, a policija je u više navrata izvještavala o hapšenju osoba zbog posjedovanja istih. U Podujevu je izvršeno još jedno hapšenje, ali u objektu u kojem su, kako se sumnja, izrađivani ovakvi testovi.

Uprava za istraživanje privrednih zločina i korupcije došla je do informacije da su se u Podujevu, u jednom lokalu – prodavnici i fotokopirnici, izdavani falsifikovani testovi na kovid.

Policija je odmah zatim izvršila pretres lokala gdje je pronašla i zaplijenila nekoliko dokumenata formata A4 – dokaze o testu na kovid, sa logoima pojedinih laboratorija na Kosovu.

Zaplenjeni su i kućište računara i mobilni telefon.

Osumnjičeni je saslušan u prisustvu svog branioca, a potom mu je i određena mera 48-časovnog pritvora – zbog sumnje da je počinio krivično djelo falsifikovanje dokumenata.

Iz policije poručuju da se istraga nastavlja, s ciljem prikupljanja novih dokaza i svjedočenja, kako bi se utvrdilo da li su i druge osobe bile umješane u ove ilegalne radnje.

Policija Kosova izvjestila je u prethodnim danima o više slučajeva pronalaska falsifikovanih testova.

Nedavno su dvije osobe uhapšene na aerodromu u Prištini zbog sumnje da su htjeli da otputuju za Italiju uz prethodno priložene lažne testove.

Pripadnici policije registrovali su juče na prelazu Brnjak tri slučaja falsifikovanja PCR testova na koronavirus.

Ujedno je švicarski medij blick.ch, pisao o tome da se cena lažnih testova na Kosovu popela na 800 franaka.

Osim toga, ovaj medij piše da je u Srbiji, na Kosovu, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji do sada uhapšeno preko 100 ljudi u vezi sa lažnim PCR testovima.

Podsjetimo, INTERPOL je još prošle godine upozorio na to da će u budućnosti kriminalci sve više pokušavati da zarade upravo od prodaje lažnih testova.