Politički analitičar

Politički analitičar Shkelzen Gashi smatra da Kosovo čini u spoljnoj politici sve ono što Sjedinjene Američke Države traže, pa su ambasadori Kosova bili samo pomoćnici u sprovođenju američke politike, prenosi Telegrafi.

Gashi smatra da je vlada Albina Kurtija samo nastavila tu praksu u oslanjanju na stav Sjedinjenih Američkih Država.

„Kosovski političari 30 godina rade upravo ono što Amerika traži od njih. Spoljna politika Kosova se ne mijenja. Promjenilo bi se da su premijer i ministar rekli da 'više nemamo ništa sa SAD i EU, da ćemo razgovarati sa Rusijom, Kinom, Brazilom, Indijom i da vidimo šta možemo učiniti da dobijemo priznanje nezavisnosti od tih zemalja. Ali premijer to ne kaže. Rekao je: 'Šta god da Amerika kaže, mi na to ne kažemo zašto, već kako.'", rekao je Gashi.

Gashi smatra da je uklanjanje svih ambasadora koji su politički imenovani od strane Ministarstva spoljnih poslova već pola završenog posla za novu vladu.

Gashi takođe matra da i u diplomatiji treba primjeniti proces provjere.

„Svakako bi i u diplomatiji moralo doći do provjera, kao što bi provjere trebalo sprovoditi uopšte u društvu, u sudstvu, na univerzitetu, akademiji, svuda. Ukoliko želimo da izvršimo velike reforme i izvučemo društvo iz ovog stanja u kojem je već 20 godina“, rekao je Gashi.

Gashi je istakao da proces imenovanja novih ambasadora isuviše dugo traje.

„Veoma sam zabrinut što ovo traje već pet mjeseci. Znao sam da se to može dogoditi, ali većina građana Kosova je očekivala da vlada ima plan i program po kome će postupiti. Pokret koji je pobjedio 14. februara, nažalost, ga nema. Nisu imali ni njihovi prethodnici pa su kažnjeni na prošlim izborima", zaključuje Gashi.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi