Podnet 16. avgusta

Specijalni sud saopštio je da je predsjednik Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu odbio zahtjev odbrane Hashima Thaçija, za izuzeće Ekatarine Trendafilove iz konkretnog zadatka imenovanja vijeća Apelacionog suda, koje će odlučivati o žalbi Thaçija za privremeno puštanje na slobodu, prenosi Reporteri.

Prema ovom saopštenju, ovaj zahtjev je odbrana bivšeg predsjednika Kosova podnela 16. avgusta.

Inače, 9. novembra, u svojim prvim nastupima, Jakup Krasniqi i Hashim Thaçi izjasnili su se da nisu krivi po optužbama protiv njih, što je izjavio i Kadri Veseli u svom pojavljivanju 10. novembra, kao i Rexhep Selimi dan kasnije.

Optužnica protiv Thaçija, Veselija, Selimija i Krasniqija potvrđena je 26. oktobra 2020. i na teret im se stavlja da su u periodu između marta 1998. i septembra 1999. godine, zajedno sa drugim članovima sproveli zločinački poduhvat koji je imao zajednički cilj da obezbjedi i izvrši kontrolu nad cijelim Kosovom putem metoda koje su uključivale zastrašivanje, zlostavljanje, nasilje i nezakonito uklanjanje onih koji se smatraju protivnicima.

U optužnici se takođe spominju Azem Syla, Lahi Brahimaj, Fatmir Limaj, Sylejman Selimi, Rustem Mustafa, Shukri Buja, Latif Gashi i Sabit Geci.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri