Podrška zdravstvenom osoblju

Alijansa za budućnost Kosova ocjenila je da današnja odluku Vlade Kosova o dodacima na plate za zdravstveno osoblje jasno pokazuje njenu neozbiljnost u uslovima teškog zdravstvenog stanja u zemlji, prenosi Ekonomija onlajn.

U saopštenju AAK se navodi da je  iznos dodatka koji će ljekari, medicinske sestre i tehničari primati u naredna tri mjeseca, počev od avgusta, smiješan i da ne uključuje dodatke na junsku i julsku platu, što je, navodi ta stranka, kršenje Zakona o sprečavanju i borbi protiv pandemije kovida-19 na Kosovu.

AAK podsjeća da je više puta pozivala državu da dostojanstveno tretira zdravstvene radnike i navodi da su oni današnjom odlukom vlade samo dodatno degradirani.

"Zahvalni smo svakom zdravstvenom radniku u zemlji. Pozivamo ih da nastave svoj plemeniti posao, kojim se bave sada i već duže vrijeme u borbi protiv bolesti vijeka", navodi AAK u saopštenju.

Vlada Kosova danas je na sjednici donela je odluku o isplati dodatka na platu zdravstvenim radnicima za naredna tri mjeseca, za šta je izdvojeno ukupno 2,7 miliona eura.

Dodatak će iznositi 10 odsto redovne bruto plate, a ne može biti manji od 60 eura mjesečno.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online