Ocjena političkih analitičara

Odluka albanskih političkih partija u opštini Sjeverna Mitrovica da se zajedno kandiduju na lokalnim izborima 17. oktobra, mogla bi povećati njihov uticaj u Skupštini opštine, ocjenjuju politički analitičari, prenosi Lajmi.

U "Građansku inicijativu Mitrovica"  udružili su se Pokret Samoopredjeljenje, Demokratska partija Kosova, Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Alijansa za novo Kosovo, a nosilac liste za Skupštinu opštine Sjeverna Mitrovica je Skender Sadiku.

Spajanje u jedinstvenu listu albanskih političkih partija po prvi put se dešava u Sjevernoj Mitrovici, čiji je gradonačelnik Milan Radojević iz  Srpske liste.

Iz Institutu GAP Bekim Salihu koji nadgleda lokalnu upravu, rekao je za Kosovo press da će se ujedinjenjem albanskih partija u Sjevernoj Mitrovici povećati prisustvo albanskih partija za dva odbornika.

„Albanske stranke u Sjevernoj Mitrovici imaju dva odbornika, u slučaju da ozvaniče listu za Skupštinu opštine albanske stranke će imati četiri odbornika, na izborima 2017. godine stranke u Sjevernoj Mitrovici izgubile su 650 glasova, posljedično nijedna od partija, koje su se same takmičile, nije uspjela da uđe u Skupštinu opštine, samo je PDK osvojila dva odbornika sa 650 glasova, isto toliko glasova je izgubljeno jer su otišli u različite stranke i zbog toga nisu uspjeli da imaju predstavnike u Skupštini opštine”, rekao je Salihu.

Slična situacija je i u Novom Brdu, gdje je takođe na vlasti Srpska lista.

Predsjednik ogranka Pokreta Samoopredjeljenje u toj opštini Abdil Gashi rekao je za Kosovo press da je na poziv za ujedinjenje albanskih partija na predstojećim lokalnim izborima samo PDK odgovorila potvrdno.

"U Novom Brdu imamo samo refleksiju ili simbolično sjedinjenje, ali se ne očekuje da će imati bilo kakav efekat na terenu, u Sjevernoj Mitrovici će efekti biti značajni jer će se broj članova u Skupštini povećati za dva odbornika", rekao je Salihu.

Dodao je da u drugim opštinama sa srpskom većinom, nema velikog broja nesrpskih glasača, te saradnja između albanskih stranaka ne bi proizvela nikakav efekat.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da je naložio svim članovima svoje stranke da podrže listu Albanaca na izborima 17. oktobra u Sjevernoj Mitrovici.

"Gdje god postoji lista Albanaca u opštini sa većinskim srpskim stanovništvom mi podržavamo tu listu, nismo protiv Srba sa Kosova, oni su građani Kosova“, rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net