Ugovori na određeno vrijeme

Kosovo u posljednje dvije nedjelje bilježi drastičan porast novoinficiranih korona virusom. Podaci Nacionalnog instituta za javno zdravlje pokazuju da je 26. jula bilo 14 novih slučajeva korona virusa, a već 12. avgusta je registrovano 1.006 novoinficiranih.

Vlada Kosova je u četvrtak, 12. avgusta, usvojila nove mjere u borbi protiv pandemije, prema kojima će biti obavezna potvrda o vakcinaciji za ulazak u noćne klubove, diskoteke, kao i za organizovanje svadbi i drugih porodičnih proslava sa više od 100 ljudi.

Ova mera će biti na snazi od 20. avgusta do 10. septembra.

Portparol Vlade Kosova Përparim Kryeziu u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da se održavaju redovni sastanci sa stručnjacima iz oblasti zdravstva, te da se na osnovu njihovih preporuka i trenda imunizacije upravlja epidemiološkom situacijom.

Vlada Kosova je 14. jula olakšala epidemiološke mere kada je u pitanju rad ugostiteljskih objekata, organizovanje proslava i drugo. Međutim, istim merama se predviđa obavezno nošenje maske, koja pokriva nos i usta, osim u slučajevima kada neka osoba hoda sama ulicom na otvorenom, dok se konzumira hrana ili piće, te dok se upravlja vozilom ili vežba.

Takođe, na osnovu mera koje su na snazi, rukovodioci svih javnih i privatnih ustanova su u obavezi da na ulazu objekata jasno postave znak kojim se zabranjuje ulazak osobama bez zaštitnih maski.

Ko kontroliše sprovođenje epidemioloških mera?


Prema izveštaju Policije Kosova za 11. avgust, svega četiri lica je kažnjeno zbog nepoštovanja antikovid mera.

Osim Policije Kosova, poštovanje antikovid mera bi trebala da kontroliše i Agencija za hranu i veterinu, međutim, to poslednjih nekoliko nedelja nije praksa jer nemaju dovoljan broj inspektora koji bi bili na terenu.

Portparol ove Agencije Lamir Thaçi u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da je istekao ugovor sa Ministarstvom zdravlja, te da njihovi inspektori više ne idu na teren.

"Jednostavno nemamo kapacitete da pratimo sprovođenje mera", kaže on.

Objašnjava i da su ugovori za prvu grupu od 75 inspektora istekli u junu, a za drugu grupu od 20 inspektora u julu.

Iz Ministarstva zdravlja Kosova navode da su ti inspektori imali ugovore na određeno vreme i da su oni istekli.

"Da li će biti novih angažovanja (inspektora) ili ne, to će zavisiti od razvoja epidemiološke situacije, nadležnih institucija i raspoloživog budžeta", navode u pisanom odgovoru za RSE.

Šta kažu stručnjaci?


Mikrobiolog Lul Raka ističe da se broj novih slučajeva korona virusa naglo povećava zbog prisustva delta soja, koji se brže širi među populacijom ali i zbog nepoštovanja mera u borbi protiv pandemije, kao što je nošenje maski, u zatvorenim prostorijama ili u javnom prevozu, te česta okupljanja i bliski kontakti.

"Zbog nedovoljnog broja potpuno vakcinisanih građana, trebaju se nositi maske u zatvorenim prostorijama, nevakcinisane osobe trebaju izbegavati gužve. U slučaju da se dramatično poveća hospitalizacija i smrtnost, sledi pooštravanje mera", navodi Raka.

Sa druge strane, epidemiolog Isuf Dedushaj je zabrinut zbog povećanja broja novoinficiranih korona virusom. On smatra da se mora preduzeti nešto, ukoliko se nastavi trend rasta broja novih slučajeva infekcije.

"Ljudi su zaboravili na pandemiju. Jedini način da se prevaziđe (pandemija) je masovna vakcinacija. Ali ako se nastavi rast broja novoinficiranih, onda se moraju preduzeti i druge mere u borbi protiv pandemije", kaže Dedušaj.

Ministarstvo zdravlja Kosova je saopštilo da je do 12. avgusta, prvu dozu vakcine primilo 539.752 građana a drugu 183.240. Apeluje se na građane da se odazovu masovnoj imunizaciji.

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da se nošenje maski treba posmatrati kao deo sveobuhvatne strategije za sprečavanje širenja korona virusa.