Savezna Republika Njemačka ima podatke da je veliki broj njemačkih vojnika poginuo na Kosovu tokom Drugog svjetskog rata.

Detalje je u saopštenju dostavila njemačka komisija za brigu o ratnim grobnicama u komunikaciji, javlja Klan Kosova.

„Znamo za 987 poginulih vojnika Vermahta na području današnjeg Kosova. Sporazum o pitanju ratnih grobnica između dvije strane još nije potpisan. Kada budemo mogli da radimo na Kosovu i da ekshumiramo mrtve, tamo ćemo izgraditi i spomen obilježje. Sigurno ćemo pronaći odgovarajuće mjesto za ratnu grobnicu u konsultaciji sa lokalnim vlastima.“

Grobovi dvojice vojnika oružanih snaga iz doba Hitlera, poznatih kao Vermaht, otkriveni su prije nekoliko nedjelja u Popovu u Podujevu.

Nađeni su na imanju porodice Redža u ovom selu. Vođe dotičnog fisa su već 1944. sahranili Nijemce poginule u borbi sa partizanima na njihovom imanju.

Porodica Llapja je 77 godina ovaj događaj držala u tajnosti, sve do jula 2021. godine.

Identifikovani su metalnim pločama sa serijskim brojem, kostima lobanje ili češljem za kosu. Iskopavanja su izvedena u saradnji lokalnih i njemačkih vlasti i njihovog kontingenta KFOR -a.

„Ako pronađemo ove vrste pločica ili druge predmete, poput vjenčanog prstena koji pružaju podatke o identitetu pokojnika, mi ćemo zajedno sa Saveznim arhivom u Berlinu pokušati da ih identifikujemo kako bismo obavjestili njihovu rodbinu“, navodi se između pstaog u saopštenju.

„Priču mi je ispričao moj tata. Nijemci i balisti su tada ratovali protiv partizana i onda su ti vojnici tu ubijeni. Kod nas Albanaca je tradicija da mrte ne treba dirati, bez obzira čiji su“, kazao je Sulejman Rexha nedavno za Deutsche welle koji je prvi izvjestio o ovom slučaju.