Rok 18. avgust

Centralna izborna komisija sprovodi registraciju birača koji žive izvan Kosova za glasanje na lokalnim izborima koji će biti održani 17. oktobra, a do sada je odborila 1.960 prijava, prenosi Koha.

Prijavljivanje je počelo 10. jula i trajaće do 18. avgusta, a u CIK kažu da su obavjestili birače van Kosova o dokumentima koje treba da pošalju kako bi bila odobrena njihova prijava za registraciju birača izvan Kosova.

Portparol CIK Valmir Elezi rekao je da je do 3. avgusta primljena 2.101 prijava za registraciju birača van Kosova, od kojih je 1.960 odobreno, dok ostale nisu ispunile zakonske kriterijume. 

Svi podnosioci zahtjeva koji ispunjavaju zakonske kriterijume da se registruju kao glasači u inostranstvu mogu da glasaju poštom od 15. septembra do 15. oktobra.

Centralna izborna komisija je do sada primila sedam prijava političkih subjekata za učešće na lokalnim izborima, od čega su četiri građanske inicijative, jedna politička stranka i dva nezavisna kandidata. 

Rok za podnošenje prijava političkih subjekata za učešće na lokalnim izborima 17. oktobra i podnošenje liste kandidata ističe 16. avgusta.